Új tantárgy jöhet az általános iskolákban

GettyImages-490747815
2023.02.15. 10:02
Az Oktatási Hivatal együtt dolgozik azon a terven, ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottságával, miszerint ezentúl újabb kötelező tantárgy érkezhet a közlekedésbiztonság érdekében.

A koncepció kidolgozása már elkezdődött, és a tervek szerint a 2023/2024-es tanévben be is vezethetik, így hangsúlyosabban jelenhetnek majd meg a közlekedési ismeretek a tananyagban. 

Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára szerint lehetséges, hogy a közlekedési ismeretekből vizsgát kell majd tenniük a diákoknak. A cél az, mondta, hogy egy gyerek ne azért biciklizhessen a főúton, mert már betöltötte a 12. életévét, és a KRESZ szerint megteheti, hanem azért, mert már képes és felkészült rá. Ehhez viszont meg kell tanítani a biztonságos gyalogos- és kerékpáros közlekedéshez szükséges szabályokra – vélekedett a Közlekedésbiztonság.

Az új képzéshez szakmai programot, kerettantervet és módszertani anyagokat is készít majd a Belügyminisztérium a tervek szerint – közölte a bpiautosok.hu közössége.

Az is kiderült, hogy a koncepció kidolgozása még kezdeti szakaszban van, de az már biztos, hogy a tanulmányi előmenetelt nem befolyásolja majd, ha esetleg a diáknak közlekedési ismeretekből nem sikerül levizsgáznia, De a vezetői engedély megszerzését akadályozhatja az alapképzés hiánya.

Berzai Zsolt kiemelte, egy-két éven belül látványos sikerekre még nem szabad számítani: „Öt-tíz év kell legalább ahhoz, hogy érződjön a közlekedésbiztonságon a maiaknál felkészültebb, biztonságtudatosabban közlekedő korosztályok jelenléte a közlekedésben.”

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images)