Kiderült, hányan voltak kíváncsiak tavaly az állatokra Budapesten

DSC0896
2023.02.15. 15:07
A Fővárosi Állat- és Növénykert előkelő helyen szerepel az európai rangsorban is.

Tavaly 1 millió 36 ezer látogatója volt a Fővárosi Állat- és Növénykertnek, amely továbbra is az ország leglátogatottabb kulturális intézménye – áll az intézmény szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az állatkertben 859 állatfaj több mint 11 ezer egyede él. Köztük számos veszélyeztetett faj is megtekinthető, miután a dolgozók 2022-ben jelentős eredményeket értek el a veszélyeztetett fajok szaporításában, illetve a vadállatmentésben is.

Az intézmény célkitűzése a biodiverzitás, azaz az élővilág sokféleségének bemutatása. Így az állatkert nemzetközi összehasonlításban is igen változatosnak számító állatgyűjteménnyel büszkélkedhet.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Európa 126 vezető állatkertje közül a tizenötödik helyen áll az európai nem hivatalos ranglistán, csak néhány ponttal marad el Basel, Rotterdam vagy Köln állatkertjétől, megelőzi viszont Koppenhágát, Dublint, Amszterdamot, Hannovert, Nürnberget, Hamburgot és Londont is.

A budapesti állatkert 1866. augusztus 9-e óta fogad látogatókat, de jelentős épületeit, legtöbb állatházát 1909 és 1912 között építették Kós Károly és Zrumeczky Dezső, Neuschloss Kornél, illetve Végh Gyula tervei alapján.

A fenntarthatóság jegyében az állatkert európai uniós támogatással már korábban kiépített egy olyan fűtési rendszert, amely részben a Széchenyi fürdő termálvizének hulladékhőjével fűti az állatházakat.

Emellett az intézmény tavaly jelentős megtakarítást ért el az előző évhez képest, 13 százalékkal kevesebb földgázt, 38 százalékkal kevesebb távhőt és 22 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyasztott, mint előző évben.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)