Jogállamisági egyest adott Brüsszelnek a magyar intézet

1TM0U6-highres
2023.02.15. 09:39
Az Európai Unióban a jog helyett a jog figyelmen kívül hagyása, illetve a joggal való visszaélés uralkodik – állapítja meg jelentésében a Nézőpont Intézet.

Brüsszel megbukna egy valódi jogállamisági vizsgálaton – derül ki a kormányhoz közeli Nézőpont Intézet elemzéséből, amelyet a jogi és politikai fejlemények figyelembevételével készített a jogállamiság helyzetéről az Európai Unió intézményeiben. A vizsgálat keretében  nyolc megállapítást tett az intézet.

Értékelésük szerint a jog uralma helyett egyre inkább a jog figyelmen kívül hagyása és a joggal való visszaélés hatja át az EU működését.

Úgy fogalmaztak, hogy az Európai Parlamentben (EP) eluralkodott a büntetlenség kultúrája, miközben az EP szerződésellenesen bővítené hatáskörét a tagállamok rovására. Az Európai Bizottság pedig már nem a szerződések semleges őre, amióta a Juncker-bizottság megteremtette a politikailag motivált eljárások és döntések kultúráját – fogalmaztak.

Miközben az uniós intézmények és vezetőik a pluralizmus elkötelezett hívének mutatkoznak, kettős mércével mérik a tagállamokat és a különböző kisebbségi csoportokat, valamint figyelmen kívül hagyják a nemzetállamok vezetőinek, intézményeinek és a nemzetállami népszavazások véleményét

– írták.

A Nézőpont Intézet közölte: a szerződéses jogkörök semmibevétele, az intézményes elfogultság, a kettős mérce, a korrupció, és a jogbiztonság hiánya mind aláássa a jogállamisági elveket az EU intézményrendszerében.

(Borítókép: JOHN THYS / AFP)