Elvágja a torkát, ezzel fenyegette a buszsofőrt egy férfi

2023.02.15. 12:41
Vádat emelt a Miskolci Járási Ügyészség egy 21 éves férfi ellen, aki egy távolsági buszjáraton az utasokhoz fordulva, de a buszvezetőnek is címezve többször azt mondta, hogy nyakon és hason szúrja őket. Később még a vezetőfülkéhez is odament, majd a sofőrt azzal fenyegette meg, hogy elvágja a torkát.

A vádirat szerint a fiatal férfi tavaly februárban, egy borsodi kistelepülés buszmegállójában, családtagjaival együtt szállt fel a menetrendszerű távolsági buszra. Jegyváltás után a menetirány szerinti jobb oldalon, az első négyes ülésre ült le. Menet közben azonban felállt, és a busz hátsó része felé fordulva, de a buszvezetőnek címezve, először azt kiabálta:

Kinevette apámat, ezért leszúrom, mert nálam van kés, nem félek senkitől!

Újabb útszakasz megtétele után ismét kiabálni kezdett: „Előremegyek, nyakon szúrom, majd háromszor hasba!”, és hozzátette:

Túl sokan vannak a buszon, így mindenki meghalna, de nem akarok ülni.

Ezután, amikor a busz az egyik települést elhagyta, a férfi odament a vezetőfülkéhez, és a sofőrnek megismételte a korábbi fenyegetéseit,  azzal kiegészítve, hogy elvágja a torkát. A sofőr nem szólt vissza, ezért a vádlott hátrament és leült.

A sofőrben a fenyegetések komoly félelmet keltettek, akadályozták a munkavégzésében, a forgalmi szolgálattevőnek üzenetet küldve rendőri segítséget kért – számolt be az Ügyészség.

A vádlott a fenyegetőzéseivel a buszon utazók életét, testi épségét is veszélyeztette azzal, hogy a buszvezető figyelmét megosztotta, ugyanis az éjszakai látási viszonyok mellett az utasteret is figyelnie kellett a belső tükörben. Az autóbusz-vezető közfeladatot ellátó személynek minősül.

A vádlott ruházatában, a cselekmény időpontjában egy több mint 30 centiméter hosszúságú, markolat nélküli fémkés volt, amelyet az intézkedő rendőrök foglaltak le tőle. Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben – tárgyalás mellőzésével – büntetővégzésben felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott, a kés egyidejű elkobzásával.