Kilencmilliárdot spórolt a főváros januárban

2023.02.16. 18:39
A három nagy fogyasztású közszolgáltatásában – a közvilágításban, az ivóvíz-szolgáltatásban és a közösségi közlekedésben – januárban mintegy kilencmilliárd forintot takarított meg azzal a fővárosi önkormányzat, hogy napi áron vásárolta a villamos energiát – mondta Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Kiss Ambrus emlékeztetett rá: ősszel finanszírozhatatlan ajánlatokat kaptak a villamosenergia-beszerzésre, ezért úgy döntöttek, nem szerződnek le hosszú távra, hanem

napi áron vásárolják meg a főváros működtetéséhez szükséges villamos energiát.

Mint mondta, tavaly az ivóvíz-szolgáltatás és a közösségi közlekedés esetében 300 forint/kWh, a közvilágítás esetében 462 forint/kWh szerepelt az ajánlatokban, ehhez képest januárban az ivóvíz-szolgáltatásnál 77, a közvilágításnál 117, a közösségi közlekedésnél 138 forint/kWh áron vásárolt a főváros.  

Hozzátette: a Budapest-modell működött, a rendszerhasználati díj és áfa nélkül a három nagyfogyasztó esetében januárban kilencmilliárd forintot takarítottak meg, a közvilágításnál körülbelül négymilliárd, az ivóvíz-szolgáltatásnál 1,5 milliárd, a közösségi közlekedésnél 3,5 milliárd forintot takarított meg a főváros.

Kiss Ambrus elmondta azt is,

átlépték a százezer vendégéjszakát az ukrán menekültek ellátásában.

Mint mondta, a főváros több helyen szállásol el ukrajnai menekülteket, jelentős részük Kárpátaljáról származik. A főváros segít nekik beilleszkedni, támogatja munkaerőpiaci integrációjukat, iskoláztatásukat. Közölte azt is,

meghaladta a 15 ezret a benyújtott lakásrezsi-támogatási kérelmek száma. A benyújtott kérelmek 90 százaléka érvényes, 10 százalékuknál hiánypótlásra van szükség.

A havi 4 ezer, évi 48 ezer forintos támogatást a rászoruló háztartások, valamint azok a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő budapestiek kaphatják, akik öregségi nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, ellátásuk havi összege azonban alacsonyabb, mint a létminimum körül meghatározott havi 100 ezer forintos küszöbérték. Az ezt meghaladó, de havi 170 ezer forintnál alacsonyabb összegű ellátásban részesülő budapestiek havi 2 ezer forint – évi 24 ezer forint – támogatásban részesülhetnek.