2024. június 18. 18:00 ÉLŐ
Törökország 1
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Rabszolgatartásért ítéltek el egy családot Zala vármegyében

2023.02.16. 06:17
Nem jogerősen súlyos fegyházbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék egy zalai család tagjait azért, mert éveken át rabszolgaként bántak ismerőseikkel, akik közül az egyik az embertelen körülmények miatt meghalt – tájékoztatott a törvényszék szerdán.

A Zalaszentgrót közelében fekvő községben egy házaspár, a fiuk, a három lányuk, valamint a vejük gyenge akaratú embereket környékezett meg, akiket barátság vagy szerelmi kapcsolat ígéretével költöztettek az ingatlanjukba.

Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel és bántalmazással kényszerítették őket arra, hogy a család megélhetését biztosítsák,

miközben korlátozták a szabadságukat, elvették minden jövedelmüket, és hitelek felvételére kényszerítették állati sorban tartott áldozataikat.

A törvényszék szerint 2015-ben az egyik lány egy asszony és annak elvált férje bizalmába férkőzött. A könnyen befolyásolható, rossz körülmények között, már külön élő házaspárnak jó elhelyezést, a férfinak pedig az egyik lány szerelmet is ígért, így költöztették be magukhoz őket.

Kezdetben jól bántak velük, de hamarosan sanyargatni kezdték őket, elvették a keresetüket, éheztették és mozgásukban korlátozták, illetve a ház körül is dolgoztatták mindkettőjüket.

A férfi mintegy 30 kilogrammot fogyott, a havonta több százezer forintos jövedelmét vagy a táppénzét elvették, és hitel felvételére is rávették.

A rendszeres bántalmazások miatt a férfi többször próbált megszökni, de mindig elkapták, 2016-ban végül rendőri segítséggel tudott megszabadulni fogvatartóitól. A férfi volt feleségét – aki később ugyancsak megszökött – hasonló körülmények között tartották, és prostitúcióra kényszerítették, előbb Hévízen, majd Németországban kellett kiszolgálnia férfiakat, a jövedelmét pedig elvették. A rabszolgaként kezelt nő nem használhatta a fürdőszobát, ételként pedig csak maradékokat kapott ő is, többször leülni sem engedték.

Egy másik férfit is már 2014 óta tartottak a háznál embertelen körülmények között egy udvari, fűtetlen deszkabódéban. Többször és súlyosan bántalmazták, éheztették, az évszaknak, időjárásnak megfelelő ruhája nem volt, munkára kényszerítették és a jövedelmét tőle is elvették. A csontsoványra fogyott férfi csaknem félszáz sérüléssel 2016 februárjában kórházba került, de súlyos tüdőgyulladása és immungyengesége miatt hamarosan meghalt.

Egy másik nőtől a családtagok 2015-től erőszakkal, fenyegetéssel többször is pénzt szereztek, a több százezer forint mellett arany ékszereket is. A könnyen befolyásolható asszonyt 2016-ban vették rá arra, hogy költözzön hozzájuk, de őt is

rabszolga módjára kizsákmányolták, megfosztották a szabadságától, éheztették, kegyetlenül kínozták, pszichésen és fizikailag rendszeresen bántalmazták, ami miatt többször is kórházba kellett vinni.

Meg is fenyegették, hogy nem mondhatja el, mi történt vele, 2019-ben viszont már olyan életveszélyes állapotban vitte a mentő kórházba, hogy néhány órán belül meghalt volna.

A hat családtagot – a hetedrendű vádlott az eljárás idején meghalt  társtettesként elkövetett emberkereskedelem és halált okozó testi sértés, az egyik lányt ezenfelül zsarolás miatt is elítélte a Zalaegerszegi Törvényszék hat és tizenhárom év közötti letöltendő fegyházbüntetésre. A legsúlyosabb büntetést az anyára szabták ki. Egyedül az egyik, a bűncselekmény elkövetésekor fiatalkorú nő kapott két év, de öt évre felfüggesztett szabadságvesztést – számolt be a törvényszék.