Jó évre számítanak a balatoni hajózásban

2023.02.17. 15:07
Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója optimista az idei év hajózási forgalmával kapcsolatban, szerinte a legutóbbi rekordévet is felülmúlhatja 2023.

Jó évre számít 2023-ban is a Balaton Hajózási Zrt. (Bahart), melynek vezérigazgatója a 2019-es rekordévet is felülmúló szezont remél – adta hírül az MTI.

Veigl Gábor a hírügynökség megkeresésére elmondta, hogy a 75 százalékban állami, 25 százalékban 21 tóparti önkormányzat tulajdonában lévő, 10,6 milliárd forint alaptőkéjű Bahart tavaly 4,3 milliárd forint árbevételt ért el, 11 százalékkal többet az előző évinél.

A kompokon 1,4 millió utast szállítottak, 1,4 százalékkal többet a 2021-es eddigi csúcsnál. A menetrendi hajózás utasforgalma 4,4 százalékkal, a séta- és a programhajók iránti kereslet 17,6 százalékkal emelkedett.

Elmondta: a társaság 10 kikötője

évek óta teljes kihasználtsággal üzemel, az ebből fakadó bevétel a tavalyi 6-7 százalékos áremelésnek megfelelően nőtt.

A kikötőket folyamatosan fejlesztik – tette hozzá a vezérigazgató.

A társaság vízépítő ágazata ugyancsak rekordot döntött, és 450 millió forintot meghaladó árbevételt ért el. A legnagyobb balatoni vízépítő flottával rendelkező cég főként kikötőépítési és kotrási munkákra kap külső megrendeléseket – mondta.

Veigl Gábor kitért arra is, hogy optimisták a forgalmi becsléseik 2023-ra, kiindulva a jelenleg is közlekedő komp kiemelkedő forgalmából, a megnövekedett rendezvények számából, valamint a programhajó iránti igényekből.