Kiderült, milyen vizsgálatokat végeznek az újbudai rendőrgyilkoson

DSC1238
2023.02.17. 08:28
Még mindig az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) tartják az újbudai rendőrgyilkosság gyanúsítottját, Sz. Szilárdot.

Sz. Szilárd január közepén ölte meg Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert Újbudán. Korábban már írtunk arról, hogy a gyanúsítottra mi várhat a börtönben, egyelőre azonban nem kellett a rácsok mögé vonulnia, ugyanis most még azt vizsgálják a szakértők, hogy büntethető-e a férfi.

A Bors most Makai Gábor klinikai szakpszichológust kérdezte arról, pontosan miből állnak azok a vizsgálatok, amelyeket Sz. Szilárdon végeznek. Mint mondta, a szakembereknek azt kell megállapítaniuk, hogyan működik a vizsgált személy személyisége. Arra a kérdésre is keresik a választ, mi lehetett a tettes indítéka és mi állhatott annak hátterében.

A vizsgálatokat projektív tesztekkel végzik. Ilyen a Rorschach-, illetve a Szondi-teszt. Előbbi során különböző tintapacákról kell megmondania, hogy mi jut róluk az eszébe. Utóbbi keretében arcképeket mutatnak neki, és ki kell választania a legrokonszenvesebb, illetve legkevésbé szimpatikus embereket. Ezek alkalmasak arra, hogy kiderüljön, hogy fennáll-e valamilyen elmezavar vagy elmebetegség, és ha van, az mennyire befolyásolta az illetőt a cselekmény elkövetésében

– nyilatkozta a bulvárlapnak Makai Gábor.

Hozzátette, a fogvatartottat állandó megfigyelés alatt tartják, többek közt azt nézik, hogy miként reagál különböző szituációkra, hogyan viselkedik, milyen érzéseket mutat. A szakvizsgálatokat akár többször is elvégzik, és a fogvatartottal többször, mélyen elbeszélgetnek. Részletesen leírják a személyiségjegyeit, és egy személyiségrajzot adnak róla – mondta a szakpszichológus, aki azt is leszögezte, kizárt, hogy a fogvatartott félre tudja vezetni a szakértőket.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)