Borkai Zsolt megszólalt: Megérdemlem a díszpolgári címet

DSC1095
2023.02.18. 07:53
Interjút adott Borkai Zsolt, akit a napokban Győr díszpolgárának jelöltek. A volt olimpikon és győri polgármester határozottan azt mondta, hogy szerinte megérdemelné a címet.

Csütörtökön derült ki, hogy Borkai Zsoltot is Győr díszpolgárává jelölték. A hvg.hu megkereste Dézsi Csaba András győri polgármestert, de ő nem tudta kommentálni az ügyet, mert nem volt jelen azon az ülésen, ahol a jelöltekről szó esett. 

Most azonban Borkai Zsolt szólalt meg az ügyben, és azt mondta, nagyon örül a jelöltségnek. „Ez nagyon megtisztelő számomra, büszke vagyok rá. A sportpályafutásom, a 13 éves polgármesterségem, a MOB-elnökség és egyéb tevékenységeim minden mozzanata Győr irányába mutatott” – fogalmazott, majd azt is hozzátette, hogy szerinte megérdemelné a címet. 

Ha nagyképűen is hangzik, azt gondolom, már csak olimpiai bajnokként is megérdemlem a díszpolgári címet. Nekem ez a szeretett városom, győri voltam, vagyok és leszek

– fogalmazott Borkai Zsolt a Blikknek nyilatkozva.

Arra a felvetésre, hogy a botránya miatt nem érzi-e úgy, hogy nem érdemli meg a címet, Borkai Zsolt csak nevetett egyet, és azt mondta: „Azon már túl vagyok, hogy az emberek negatív véleményére reagáljak”.

Nyilván vannak, akik azt kérdezik, mi az anyját keres ott a Borkai, de a lényeg, hogy én tudom magamban, mennyi mindent tettem a városért.

– mondta a volt polgármester, hozzáfűzve, tudja, hogy a botrány után az emberek többé már nem szeretik, de ez nem zavarja, és az se, ha valaki bukott polgármesternek nevezi.

Borkai Zsolt azt is hozzátette, hogy mindig a többségnek akart jó tenni, és szerinte a polgármesteri tevékenységén nem sokat ront az utolsó időszak. 

De már ezt sem akarom ezt bizonygatni. Ha megkapom a díszpolgári címet, örülni fogok neki, ha nem, nem frusztrál majd, nem bújok magamba, nem török össze, az élet megy tovább

– zárta a nyilatkozatát Borkai.

Politikai rehabilitációs kísérlet?

A Blikknek Kiszelly Zoltán a Századvég elemzője azt mondta, hogy szerinte egy politikai rehabilitációs kísérlet lehet a díszpolgári jelölés, de lehet esély rá, hogy Borkai Zsoltot tényleg díszpolgárrá nyilvánítják. Hozzátette, szerinte a jelölők a jelölés előtt egyeztettek Borkai Zsolttal is, nehogy az legyen, hogy ő maga mondja vissza a címet.

A díszpolgári címet általában az nyerheti el, aki egy közösség érdekében kifejtett tevékenységével, magatartásával eredményesen elősegítette a település anyagi és szellemi értékeinek gyarapítását, vagy politikai, gazdasági, kulturális területen elismert tevékenységet fejtett ki. Pénzbeli díjazás nem jár a címhez. 

Borkai Zsolt 2020 nyarán beszélt arról egy interjúban, hogy a botrány óta visszavonultan él, őstermelőként tevékenykedik a birtokán. 

(Borítókép: Borkai Zsolt 2019. október 15-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)