Csaknem hetvenéves melegrekord dőlt meg

B  OB20230206008
2023.02.18. 16:04
Szombat kora délután a nyugati országrészben 19 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, míg Budapesten a hivatalos mérések szerint 16 Celsius-fok is volt. Északnyugaton a délutáni órákban elérte a 20 Celsius-fokot a mért hőmérséklet. Ezzel megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord is.

Szeles, kora tavaszias idővel indult a hétvége. Mint beszámoltunk róla, szombaton az ország nagy része felett sok felhő volt, a felhőzet inkább délután szakadozhat fel, és süthet ki a nap rövidebb, délen hosszabb időszakokra. Kisebb eső, valamint egy-egy zápor elvétve előfordulhat.

A nyugati-délnyugati szelet sokfelé élénk, erős, északon pedig helyenként viharos lökések kísérhetik. Kissé szokatlan ez az enyhe időjárás február közepén, ezt erősíti meg az is, hogy szombaton

megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord is.

Az Időkép beszámolója szerint szombat kora délután a nyugati országrészben, a határhoz közel 19 Celsius-fokos volt a levegő hőmérséklete, míg a hivatalos mérések szerint Budapesten volt olyan hely, ahol 16 Celsius-fokot mutatott a hőmérő.

Délután három óra után pedig azt írták, hogy 

északnyugaton elérte a 20 Celsius-fokot a mért hőmérséklet.

A portál felidézi, hogy a korábbi országos melegrekordot egy 1955-ös pécsi mérés tartotta, akkor 18,2 Celsius-fokot mértek. Négy évvel ezelőtt ezen a napon a fővárosban 15,1 Celsius-fok volt, de ez a rekord is már a múlté.

Az új év is melegrekordokkal indult

Januárban kétszer is megdőlt az országos napi melegrekord: elsején és másodikán is. Az új év első napján Sellyén mértek 18,9 Celsius-fokot, a 2023-as esztendő első hétfőjén pedig a Mecsek lábánál fekvő, Tolna vármegyei Váralján majdnem 19 Celsius-fokig melegítette fel a levegőt a főn szél.

2022. december 24-én 64 éves csúcs dőlt meg a fővárosban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint azon a napon 13,1 Celsius-fokot mértek Lágymányosnál, ami több tizeddel meghaladta a korábbi éllovas értéket.

Ebben a cikkünkben pedig arról olvashatnak, hogy téli melegrekordok dőltek meg januárban az európai kontinensen, soha nem volt még ilyen meleg az év első hónapjában Európában.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.

(Borítókép:  Oláh Tibor / MTI)