Több száz kilométert vándorolt Svájcból indulva egy farkas, most Budapest közelében lehet

2023.02.18. 19:45 Módosítva: 2023.02.18. 19:47
Egy farkas egy év alatt a svájci Graubünden kantonban található Surselva régióból egészen Budapestig vándorolt. Az M237-es egyednek nevezett állat légvonalban több mint 700 kilométert tett meg.

A többek közt a svájci farkasok védelmével is foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz nevű szervezet megosztott egy térképet Facebook-oldalán: ez alapján a farkas elment egészen Bécsig, ahol irányt váltott, majd több kilométer megtétele után a Fertő tótól délre lépte át a magyar határt. 

Az állat már Budapest közelében járhat.

Az M237-es számmal megjelölt fiatal hím farkas valószínűleg két évvel ezelőtt született a Stagias nevű falkában, és tavaly tavasszal jelölte meg őt egy vadőr.

A farkas 2022 tavasza óta légvonalban mintegy 700 kilométert tett meg. Mivel azonban értelemszerűen nem csak egyenesen haladhatott, ennél sokkal több kilométer van már a lábaiban.

Az M237-es egyed által eddig megjárt táv ugyan nem számít új rekordnak, de a Gruppe Wolf Schweiz tájékoztatása szerint így is az egyik leghosszabb út, amit farkas valaha megtett. Az egyesület szerint természetes, hogy a fiatal farkasok még az ivarérettség elérése, vagyis 22 hónapos koruk előtt elhagyják falkájukat. Gyakori eset, hogy ilyenkor messzire elvándorolnak, útjukat azonban nem lehet mindig pontosan lekövetni.

A Gruppe Wolf Schweiz ugyanakkor korábban már többször is dokumentálta egy-egy példány útját. Az őshonos nagyragadozókat kutató és figyelő szervezet kisebb csodának nevezte azt, hogy életben maradt a fiatal hím farkas, mivel vándorlása alatt feltehetően több autópályán áthaladt, és sok folyón is át kellett kelnie.