Rájár a rúd a magyar horgászokra, fontos határidő következik

BJASZ20210509018
2023.02.21. 14:42
Egy hetük maradt a horgászoknak leadni a fogási naplót. Ha nem történik meg, az ötezer forintjába is fájhat. Emellett fontos szabályok változtak a halelvitellel kapcsolatban is.

Február 28. a fogási napló leadásának a, ha valaki hibásan tölti ki, esetleg nem adja le időben, abban az esetben is kiváltható a 2023-es évre szóló állami horgászjegy, de csak a pótdíj megfizetése esetén, ami ötezer forintot tesz ki.

A fogási naplót a horgászok annál a szervezetnél kötelesek leadni, amelynél állami horgászjegyüket kiváltották, vagy ott, ahol a következő évi állami horgászjegyet szeretnék kiváltani. 

A fogási napló határidőben történő leadása a kiváltás szerinti szervezet címére tértivevény-szolgáltatással is teljesíthető. Postai úton történő leadás esetén a fogási napló átvételről ajánlatos írásbeli igazolást kérni – írja a Pecaverzum.

Nagy változás a halelviteli szabályozásban

A MOHOSZ tájékoztatta a horgászokat és a horgászjelölteket, hogy a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet (Vhr.) előírásai szerint az általános halelviteli szabályok megváltoztak.

Ezentúl

  • 3 kilogrammra korlátozódik az elvihető mennyiség a garda, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg és a paduc esetében;
  • ezentúl tilos lesz a harcsa tilalmi idejében (május 2.–június 15.) a harcsát kifogni (korábban 100 centiméteres méretig engedélyezték a kifogásukat);
  • a MOHOSZ haszonbérletében lévő vízterületeken a napi darabszám-korlátozással védett halfajokból egy személy érvényes állami horgászjeggyel évente összesen legfeljebb 100 darabot, de legfeljebb 150 kilogrammot, darabszám-korlátozással nem védett őshonos halfajokból pedig összesen legfeljebb 100 kilogrammot foghat ki;
  • ha a horgász olyan halat fog, amellyel a megszabott súlyhatárt átlépi, megtarthatja, de további őshonos halat már nem.

Turista és gyermek állami jeggyel horgászók is változásra számíthatnak. 

  • A turista állami horgászjeggyel elvihető napi halmennyiség darabszám-korlátozás alá eső halfajokból fajonként két darabra összesen legfeljebb három darabra korlátozódott – írja a Berek.
  • A MOHOSZ haszonbérletében lévő vízterületeken a napi darabszám-korlátozással védett halfajokból gyermek horgász, valamint turista horgász évente összesen legfeljebb 20 darabot, de legfeljebb 30 kilogrammot, darabszám-korlátozással nem védett őshonos halfajokból pedig összesen legfeljebb 20 kilogrammot foghat ki.
  • Ha a gyermek vagy turista horgász olyan halat fog, amellyel a megszabott súlyhatárt átlépi, azt a halat megtarthatja, de további őshonos halat már nem.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)