Több végrehajtó is elismerte bűnösségét a Schadl–Völner-ügyben

MG 4224
2023.02.21. 10:08
Az ügy 22 vádlottja közül 11-nek a meghallgatásával folytatódott a Schadl–Völner-ügyben indított bírósági per, amely pénteken vette kezdetét. A mai napon még nincsenek vallomások, sem tanúmeghallgatások, mindösszesen arról kérdezik a vádlottakat, hogy elismerik-e azt, amit az ügyészség a terhükre rótt a vádiratban.

Óriási médiaérdeklődés övezte a Fővárosi Törvényszéken a pénteken kezdődött előkészítő ülést, amelyben 22 vádlott állt a bíróság elé. Közöttük volt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György, valamint Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára. Az első tárgyalási napról részletesen beszámoltunk az Indexen is.

Kedden, a délelőtti órákban egy újabb előkészítő tárgyalás vette kezdetét.

Ebben összesen 11 vádlottat hallgatnak meg.

Most a vádlottak arról nyilatkozhatnak, hogy beismerik-e a bűnösségüket az ügyészség által megfogalmazott vádpontokban. Kedden azonban sem Schadl, sem pedig Völner nem áll bíróság elé, most a többi vádlotton lesz a sor, ők ugyanis csütörtökön, egy másik előkészítő tárgyaláson nyilatkozhatnak arról, beismerik-e bűnösségüket.

A keddi ülésen egyébiránt már született beismerő vallomást: a végrehajtói kar korábbi hivatalvezetője, P. Béla István bevallotta bűnösségét, és ennek értelmében várhatóan csak pénzbüntetés és foglalkozástól való eltiltás lesz a büntetése. 

16 ezer euró volt a zsebében, beismeri a bűnösségét? 

A hét, korrupcióval vádolt végrehajtó közül négyen beismerték a bűnösségüket:

  • V. Levente a vád szerint több mint százmillió forintot adott Schadl Györgynek az osztalékából, cserébe, hogy elintézték a kinevezését. Schadltől több körben összesen 22 millió forintot kapott az alapfizetésén túl.
  • N. Gábor 42 milliót adott Schadlnek. O. Ákos a vád szerint összesen 78 millió forintot adott Schadlnek.
  • M. Eszter kiemelten sok, majdnem 255 millió forintot fizetett Schadl Györgynek. 
  • Nem ismerte el viszont bűnösségét a kecskeméti P. házaspár, akik a vád szerint közreműködtek abban, hogy egy alapítványi tulajdonban álló általános iskola megkaphassa a működési engedélyét. Az iskolát fenntartó alapítvány vezetőjének, S. Etelkának az ügy harmadrendű vádlottja, R. Róbert azt állította, hogy pénzért segít elintézni a működési engedélyt. A vád szerint a házaspár összesen 1,3 millió forintot vett át.
  • Nem ismerte el a bűnösségét S. Etelka sem, aki azt mondta: 25 éve dolgozik vállalkozóként, soha senkinek nem fizetett kenőpénzt, egy „pénzéhes csaló” áldozata.
  • Nem ismerte be a bűnösségét Schadl sofőrje és intézője, M. Viktor, aki a vád szerint hozta-vitte a korrupt pénzeket Schadl György és a végrehajtók közt. Ő volt az, akit Schadl György elfogásakor (2021 novemberében) 16 ezer euróval a zsebében vettek őrizetbe a rendőrök. Az ügyészség rá egyébként 2 év 6 hónap letöltendő börtönt kért.

A nyomozó főügyészség korábban indítványozta, hogy a bíróság – beismerő vallomás esetén – Schadl Györgyöt tíz évre, Völner Pált pedig nyolc év börtönbüntetésre ítélje. A büntetés része, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét 200, a volt államtitkárt 25 millió forint pénzbüntetésre ítélje, valamint mindkettőjüket tíz év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra, és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

(Borítókép: Németh Kata / Index)