Navracsics Tibor: Nyárra megérkezhetnek az uniós pénzek

2023.02.21. 20:40
Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, számításaik szerint nyárra megérkezhetnek az uniós pénzek az Erasmus+ és Horizont programokhoz.

Navracsics Tibor a Hír TV-nek nyilatkozta azt, hogy a magyar kormány kompromisszumos csomagját már elküldték Brüsszelbe.

Elküldtük a hivatalos ajánlatunkat, amely az összeférhetetlenség vonatkozásában az államtitkári szinttől felfelé nyilvánítaná összeférhetetlennek a kuratóriumi tagságot. Másrészt pedig a mandátum időtartamára vonatkozóan – figyelembe véve az újraválasztás lehetőségét – egy kétszer hatéves időintervallumot ajánlunk fel az Európai Bizottságnak kompromisszumos megoldásként

– fogalmazott a miniszter.

Navracsics Tibor hozzátette: a korábbi ígéretek szerint áprilisban vagy májusban akár már döntés is születhet az ügyben. Ekkor dőlhet el hivatalosan, hogy ténylegesen is megérkeznek-e az uniós források.

Én abban bízom, hogy ha tartják ezt a korábbi ígéretüket, akkor nyáron már kaphatunk európai uniós pénzeket

– mondta Navracsics.

Az Index korábban beszámolt róla, hogy nem kaphatnak friss támogatást az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Több miniszter távozott az egyetemek kuratóriumaiból

Gulyás Gergely a február 9-i Kormányinfón bejelentette: lemondtak a miniszterek – Varga Judit, Lantos Csaba, Varga Mihály, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor – az egyetemi kuratóriumokban betöltött tagságukról.

A tárcavezető hozzátette: minden kormányzati tisztviselőnek így kell eljárnia, ez vonatkozik az államtitkárokra, a miniszteri biztosokra és a kormánybiztosokra is, a döntést február 15-ig kellett meghozniuk arról, hogy a kuratóriumi tagságot vagy a kormánytisztséget tartják-e meg.