Nem csak Csató Gábor szerint kellene lemondani az orvosoknak a béremelésről a szakdolgozók javára

20230214  MG 2698
2023.02.22. 09:59
Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor a napokban arról beszélt az Indexnek, hogy szerinte az lett volna igazán korrekt, ha a Magyar Orvosi Kamara megszavazza, hogy a kormány a 11 százalékos orvosi béremelést inkább a szakdolgozókra fordítsa. Mint kiderült, az érintetteknek már más is ezt javasolta.

„Felhívtuk az orvosokat arra, hogy szolidaritásból mondjanak le az idei 11 százalékos bérfejlesztésükről, és ne harcra buzdítsanak, hogy az ápolóknak és a gazdasági, műszaki és háttérszolgáltatást nyújtóknak is jusson 2023. január 1-jétől bérfejlesztés” – közölte a Népszavával Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ-EDDSZ) elnöke egy nappal azután, hogy az ágazati érdekvédők sztrájktárgyalást tartottak a Belügyminisztériumban.

A szakszervezeti vezető álláspontja összecseng azzal, amit Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója mondott a lapunknak adott interjúban.

„Senkinek nem akarok tippeket adni, de az lett volna igazán korrekt a kamara részéről, hogy megszavazzák: az idén januári 11 százalékos orvosi béremelést a kormány fordítsa inkább a szakdolgozókra” – fogalmazott Csató Gábor.

A Népszava cikke szerint az MSZ-EDDSZ azzal is meglepetést okozott, hogy jelezték: nyitottak arra a belügyminisztériumi javaslatra, miszerint összevonnák a különböző szakszervezetekkel folytatott sztrájktárgyalásokat.

A sztrájktárgyalások első fordulója hétfőn volt a Belügyminisztériumban, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) fő célja az, hogy a szakdolgozói béreket ne júliustól, hanem már idén januártól emelje a kormány.

(Borítókép: Dr. Csató Gábor. Fotó: Németh Kata / Index)