Nem kell aggódniuk a fizetésük miatt a legrosszabbul teljesítő tanároknak

GettyImages-1230657265
2023.02.22. 08:57
Nemsokára indul a pedagógusok teljesítményértékelésének tesztüzeme, amely az intézményvezetők és a tanárok által meghatározott teljesítménycélok szerint értékeli majd a pedagógusok munkáját. A legjobbak jutalmazásban részesülhetnek, a legrosszabbaknak pedig nem kell aggódniuk, nem vonnak el a fizetésükből.

Hamarosan elindul a pedagógusok teljesítményértékelésének tesztüzeme – erősítette meg a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Horváth Péter az InfoStartnak beszélt róla, már felkértek különböző típusú, illetve létszámú intézményeket, hogy vegyenek részt az értékelési rendszer kipróbálásában.

Mint kiemelte, a próbákat nagyon támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar, ugyanis fontosnak tartják, hogy bármilyen rendszer is kerül bevezetésre, célszerű előtte kipróbálni. Korábban már voltak rossz tapasztalataik, amikor mindenféle próba nélkül vezettek be valamilyen elképzelést, ami azután nem vált be.

Komoly változás a jutalmazásban

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arról is beszélt, hogy a teljesítménycélokat nem központilag, a minisztériumban határozzák majd meg, ez az intézményvezetők és a tanárok közös feladata lesz. Vagyis a pedagógus fogalmazhat meg a saját maga számára célokat, mint ahogy egyébként eddig is megfogalmazott ilyeneket. A különbséget az jelenti, hogy korábban ezeket a célokat nem rögzítették, és nem ellenőrizték az elérésüket egy év elteltével.

Horváth Péter a korábbiakhoz képest komoly elmozdulásnak nevezte a jutalmazás kérdését is. Az a 25 százalék, amely a legjobb minősítést érdemli ki a teljesítményértékeléskor, 

mindenképpen kap valamilyen többletjuttatást.

Viszont azok is kaphatnak jutalmat, akik legalább 70 százalékos teljesítményt érnek el. Azt, hogy ez a jutalom mekkora legyen, az intézmény vezetése döntheti el.

Korábban volt olyan terv is, hogy annak a 25 százaléknak viszont, amely a legrosszabbul teljesít, elvonnának a fizetéséből. Ez az elképzelés azonban annyira negatív fogadtatást kapott, hogy elvetették. Horváth Péter hangsúlyozta:

kötelezően nem vesznek el majd pénzt azoktól sem, akik a legrosszabbul szerepelnek a teljesítményértékelésen, ha viszont az intézmény vezetője – valamilyen oknál fogva – úgy ítéli meg, hogy valaki annyira rosszul teljesít, akkor erre van lehetősége. De ez nem kötelezettség

– tette hozzá a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

(Borítókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / Getty Images)