Egyvalamiben biztosan az elsők között vagyunk az EU-n belül

2023.02.22. 15:01
Az európaiak kevesebb mint fele (40 százaléka) jelentett már be bűncselekményt a rendőrségnek életében, Magyarországon 56 százalékos ez az arány – derül ki az ICF International felméréséből.

Magyarországon is elindult a kampány, amely a bűncselekmények áldozataira és az elérhető támogatásokra hívja fel a figyelmet, amely különösen fontos az áldozatok nemzetközi világnapján. A kezdeményezés elsősorban az áldozatok közvetlen környezetét buzdítja arra, hogy tartsák nyitva a szemüket, ismerjék fel és segítsék az esetleges bűncselekmények áldozatait.

Az Európai Unió tíz országában, köztük Magyarországon is a 18–30 évesek körében végzett kutatást az Európai Bizottság, hogy felmérje, mennyire vannak tisztában a lakosok az áldozatok jogaival. A felmérés célja az is volt, hogy az európai szerv megismerje a hazai támogató szervezetek elérhetőségét és a bejelentések lehetőségeit itthon.

KIDERÜLT, HOGY A MAGYARORSZÁGI VÁLASZADÓK 41 SZÁZALÉKA TUDJA, HOGY A BŰNCSELEKMÉNYEK ÁLDOZATAI AZ EU-S JOGOK RÉVÉN VÉDELMET ÉLVEZNEK.

A tanulmány azt is mutatja, hogy a magyarországi válaszadók 86 százaléka ajánlaná professzionális támogató szervezetek segítségét bűncselekmények áldozatainak, és a magyar válaszadók 27 százaléka ismeri a bűncselekményeket bejelentő forródrótokat.

Az is kiderült, hogy a vizsgált országokban 10-ből egy kitöltő jelentett be bűncselekményt a kitöltés előtti 6–12 hónapos időszakban. Magyarországon volt a legalacsonyabb ez az arány (4 százalék), azonban ha nem csupán az elmúlt időszakban vizsgált, hanem a valaha a rendőrség számára jelentett incidensekről van szó, ott hazánk kerül az első helyre 56 százalékkal.

A felmérést az ICF International végezte 10 uniós tagállamban (Belgiumban, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Észtországban, Magyarországon, Lettországban, Romániában, Lengyelországban és Szlovákiában), és több mint 4000 válasz érkezett.