Zugló kivezetné a minimumjövedelmet

image 6483441 (40)
2023.02.23. 16:28
Hét éve működik, de most a XIV. kerület baloldali vezetése azt javasolta, hogy vezessék ki a kísérleti program egyik helyi alappilléreként számontartott juttatást a szociális rendszerből. A tiltakozó petíciót már több mint hatszázan aláírták, Horváth Csaba polgármester szerint a koncepciót eredendően nem egy önkormányzatra szabták.

A XIV. kerületi önkormányzat kivezetné a még 2015-ben a zuglói szociális modell részeként kialakított minimumjövedelem-juttatást. Legalábbis erről nyújtott be előterjesztést csütörtöki testületi ülésére a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Momentum frakciója, valamint Vida Attila LMP-s képviselő.

A megszüntető javaslatot számos kritika érte, és az sem mutatott volna jól, ha egy napon születik erről és a képviselői tiszteletdíjak megemeléséről döntés, ezért végül levették a napirendről.

Még 2019-ben Karácsony Gergely vezetésével az önkormányzat külső, független szakértőktől rendelt meg tervezetet a kerületi szociálpolitika kidolgozására. Ebből született meg a zuglói szociális modell, aminek ez a minimumjövedelem is része volt. A pilotprogramként bevezetett támogatási formát hétéves története során egy alkalommal még meg is emelték (a kezdeti 26 ezer forintról 28 500-ra). 

Önkormányzati program volt

A városvezető baloldal előterjesztésében döntését az igénybe vevők számának csökkenésével, illetve az önkormányzati források szűkösségével indokolta, ám arra csak egy tiltakozó petíció hívja fel a figyelmet, hogy

az igénybevétel jórészt azért csökkent, mert hét éve nem emelték a jogosultsági küszöböt, és egy 2020-ban bevezetett szigorítás miatt sok rászoruló zuglóit megfosztottak a támogatáshoz való hozzáférés lehetőségétől. A támogatás összegét ugyancsak hét éve nem emelte az önkormányzat.

Horváth Csaba az Indexnek azt mondta: ez egy olyan kormányzati program volt, aminek a megvalósítása eredendően nem önkormányzatra lett szabva, de Zugló magára vállalta, hogy kipróbálja. Arra is emlékeztetett, hogy minimumjövedelem-juttatásként nagyobb összeget adott a rászorultaknak, mint a kormány, amely csak 22 600 forintot.

Hosszú távon nem lehetett az szándék, hogy egy önkormányzat nagyobb támogatást nyújtson a polgárainak, mint az állam, mely egyébként az adóbevételeinkkel gazdálkodik. Nem gondolkodhatunk abban az irányban, hogy valódi jövedelempótló támogatást adjon, és a minimálbér környékén lévő, 200 ezer forint körüli összeghez juttassa a családokat. Ezt nem tudja finanszírozni

– húzta alá Zugló polgármestere, hozzátéve, hogy ez egy olyan önként vállalt feladat volt, ami jó pilot, de eredendően már 2018-ban is kormányzati programként akarták továbbvinni, és 2022-ben is ezért írták bele a közösen induló ellenzéki pártok a saját tervezett kormányprogramjukba. Azt is elmondta, hogy ezt ugyan kivezetnék, de a zuglói szociális kiadásokra fordítható pénz az idei költségvetésben mintegy 100 millió forinttal növekedik majd. 

A minimumjövedelem-juttatást az önkormányzat felmenő rendszerben, egy év alatt alakította volna át eseti támogatássá.

(Borítókép: Horváth Csaba. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)