Bíróságra megy a Momentum a debreceni akkumulátorgyár ügyében

2023.02.23. 11:44
Donáth Anna bejelentette, hogy a Momentum a bíróságra viszi a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyének ügyét. Az ellenzéki párt a bírósági eljárás idejére az építkezés felfüggesztését kérte.

Az EP-képviselő Facebook-oldalán közölte, hogy a debreceni helyi választási bizottság szerdán elutasította a Momentum népszavazási kérdését az akkumulátorgyár ügyében. Donáth Anna azt írta: pártja csak annyit akart elérni, hogy a debreceniek dönthessenek abban a kérdésben, hogy szeretnének-e gyárat városuk határában.

A választási bizottság a titkolózó városvezetés és a kínai cég oldalára állt a debreceniekkel szemben

– fogalmazott a politikus.

Donáth Anna hozzátette: a Momentum nem hátrál meg. Tájékoztatása szerint nemcsak a népszavazási kérdés ügyében fellebbeznek, hanem a környezethasználati engedélyt is bírósági úton támadják meg.

A Momentum álláspontja világos: nem akarunk vízmérgező akkumulátorgyárakat Magyarországon!

– zárta bejegyzését a korábbi pártelnök.

Az Index is beszámolt róla, hogy Debrecenben nem lehet népszavazás az akkumulátorgyár építéséről, ugyanis több népszavazási kezdeményezés sem ment át a helyi választási bizottságon.

A Momentum kérdése így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?

A párt szerint a döntés tisztázta a helyzetet: „A kormány, az állam és a városvezetés semmibe veszi a debrecenieket. Nekik nem fontos az emberek egészsége.”

A vármegyei kormányhivatal szerint a legszigorúbb feltételekkel adták ki az engedélyt

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal február közepén közölte, hogy minden eddiginél szigorúbb feltételekkel adták ki a környezethasználati engedélyt a debreceni akkumulátorgyár első fázisának építéséhez. Korábbi cikkünkben a kínai CATL vállalat reagált a beruházással kapcsolatban megfogalmazott aggályokra. A debreceni gyárépítési vita helyi politikai erőviszonyokra gyakorolt potenciális hatásáról szóló cikkünket itt találja.