Parkolási pénzét követeli a főváros a XII. kerülettől

20230223 085416.png
2023.02.24. 06:55
Személyeskedésig fajult a vita a főpolgármester és Hegyvidék Önkormányzatának vezetője között. Egy nem különösebben fontos ügy adta a szikrát, ami a parkolás körüli, évek óta parázsló vitát begyújtotta.

Az Istenhegyi és Németvölgyi út találkozásánál lévő kis területen 16 parkolóhely van, itt mindig autók parkolnak. A sofőröknek ezen a helyen a legdrágább, A besorolású zóna parkolási díjtételt kell fizetni. Mivel ez egy B besorolású zónába beékelődő apró terület, Hegyvidék Önkormányzata helyesnek látta, hogy a főváros parkolási rendeletét az életszerűséghez igazítsa, és e kis parkoló is átkerüljön az eggyel olcsóbb fizetős zónába.

Az ügy technikai jellegű, így szóra sem lett volna érdemes, ha Karácsony Gergely a helyi javaslathoz nem fűz egy különleges módosító indítványt, ami 

Pokorni Zoltán polgármestert láthatóan annyira kihozta a sodrából, hogy frakciója videóüzenetben is megosztotta az ominózus kirohanást:

Bár a felvételből nem derül ki, de a XII. kerület polgármesterénél azért szakadt el a cérna, mert a főpolgármester cserébe pénzt követelt. Azt kérte, hogy 

a XII. kerület közigazgatási területén, de a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken is üzemeltessen parkolóórákat, a befolyó bevételt pedig adja át a kerület a fővárosnak.

A budapesti parkolás összetettségét jelzi, hogy a parkolók üzemeltetésének feladatát a kerületek látják el a fővárosi tulajdonú területeken is. A főpolgármester igényét egyenesen zsarolásnak tartja a kerület, amit azzal magyaráznak, hogy 

miként más tulajdonában álló lakás után sem helyes bérleti díjat szedni, úgy a fővárosi tulajdonú közterületeken az önkormányzat nem jogosult parkolási díjat szedni, és nem is lenne helyes, ha szedne. 

Tény, hogy Tarlós István főpolgármestersége idején többször tárgyalt a XII. kerületi önkormányzat a fővárossal, a kerületben lévő fővárosi területek üzemeltetéséről, de nem sikerült megegyezni. Azóta, 2019 óta pedig ilyen egyeztetések nem voltak. 

Karácsony Gergely szerint jogos igény, hogy a fővárosi területekről származó bevétel Budapest kasszájába megérkezzen, jelenleg azonban a XII. kerületben e haszna elmarad. A fennálló helyzet számára hosszú távon elfogadhatatlan. Az is igaz azonban, hogy az elmúlt három évben egyszer sem kezdeményezték a fennálló helyzet megváltoztatását a kerületnél.

A XI. és a XII. kerület az a két kivétel, ahol van kijelölt fizetőzóna, de nincs szerződés.

(Borítókép: Ambrus Balázs / Index)