A Schadl–Völner-per jövő hétfő helyett csak május 4-én folytatódik

MG 5425
2023.02.24. 05:48
Jövő hétfő helyett csak több mint két hónap múlva folytatja a Fővárosi Törvényszék a Schadl–Völner-per előkészítő ülését. A bűnösségüket tagadó fővádlottak – köztük Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke és Völner Pál, az igazságügyi tárca korábbi parlamenti államtitkára – ügyét pedig csaknem három hónap múlva, május 16-án kezdik tárgyalni. A bíróság tizenkét tárgyalási napot tűzött ki, az utolsót június 22-ére.

Mint arról beszámoltunk, az előkészítő ülés harmadik napján megjelent négy vádlott közül egyik sem ismerte be bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, így esetükben a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. Vagyis 

Schadl György elsőrendű, Völner Pál másodrendű, R. Róbert harmadrendű és A. Tamás ötödrendű vádlott csak majd három hónap múlva, május 16-án áll legközelebb a bíróság elé.

Hozzájuk hasonlóan nem ismerte be bűnösségét a hatodrendű vádlott, Cs. É. sem, továbbá a kecskeméti P. házaspár, akik a vád szerint közreműködtek egy alapítványi tulajdonban álló általános iskola működési engedélyének megszerzésében. Továbbá nem ismerte el a bűnösségét S. Etelka, valamint Schadl sofőrje és intézője, M. Viktor sem. Utóbbi a vád szerint hozta-vitte a korruptpénzeket főnöke és a végrehajtók közt.

Május 4-én lesz jelenése a Fővárosi Törvényszék következő előkészítő ülésén annak a hat végrehajtónak, aki korábban már beismerte a bűnösségét. Ezzel mindannyian lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, elfogadva ezzel az ügyészség által indítványozott, végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésüket, továbbá azt is, hogy öt évre eltiltják őket a jogi egyetemi végzettséghez kötődő foglalkozástól. Bevallotta bűnösségét P. Béla István, a végrehajtói kar korábbi hivatalvezetője is, így neki várhatóan pénzbüntetés és foglalkozástól való eltiltás lesz a büntetése.

Eredetileg a következő előkészítő ülést február 27-ére, azaz jövő hétfőre tűzték ki, amelyen a tervek szerint döntés született volna a bűnösségüket beismerő vádlottak nyilatkozatainak elfogadásáról, azonban ezt az ülést elhalasztották. A Fővárosi Törvényszék honlapján megjelent tájékoztató szerint  

az előkészítő ülést a bíróság május 4-ére halasztotta, ugyanis a csütörtöki előkészítő ülésen számos olyan észrevétel hangzott el, amely alapján a döntés elhalasztása indokolt.

Az ő esetükben a törvényszéknek végzéssel kell határoznia arról, hogy a bűnösséget beismerő nyilatkozatot elfogadja-e. A bíróság az ügyiratok és a vádlott kihallgatása alapján kialakult meggyőződése szerint dönt a bűnösséget beismerő nyilatkozat elfogadásáról. Ha nincs akadálya a nyilatkozat elfogadásának, akkor azt a bíróság végzéssel elfogadja és ítélet hoz. Erre a tervek szerint május 4-én kerül sor.

Miután a bűnösségüket tagadó fővádlottak nem mondtak le a tárgyaláshoz való jogukról, ügyeik bírósági tárgyaláson folytatódnak. A Fővárosi Törvényszék a következő időpontokra tűzte ki a korrupciós ügy tárgyalásait: május 16., 18., 23., 25., 30., június 1., 5., 6., 13., 15., 20. és 22.

(Borítókép: Dr. Tóth Erzsébet, a Fővárosi Törvényszék tanácsvezető bírója 2023. február 23-án. Fotó: Németh Kata / Index)