Blokád alá vette a Mi Hazánk a debreceni akkumulátorgyár építési területét

2023.02.24. 20:29
A Mi Hazánk több órára megbénította a debreceni akkumulátorgyár területén zajló építési munkálatokat. A párt aktivistái lezárták mindkét odavezető utat, Toroczkai László parlamenti képviselő pedig úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy megvédik a magyar termőföldet.

Az Index is beszámolt róla, hogy Debrecenben nem lehet népszavazás az akkumulátorgyár építéséről, ugyanis több népszavazási kezdeményezés sem ment át a helyi választási bizottságon.

A Momentum kérdése így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?

A párt szerint a döntés tisztázta a helyzetet: „A kormány, az állam és a városvezetés semmibe veszi a debrecenieket. Nekik nem fontos az emberek egészsége.”

Egy másik párt, a Mi Hazánk pénteken órákra megbénította a debreceni akkumulátorgyár területén elkezdett építési munkálatokat. A Mi Hazánk a Momentumhoz hasonlóan referendumot kezdeményezett a kínai üzemről, de a helyi választási bizottság ezt is visszautasította.

Mindkét bejáratot lezártuk. Megvédjük a magyar termőföldet

– írta a Twitteren Toroczkai László pártelnök.

Donáth Anna bejelentette, hogy a Momentum bíróságra viszi a debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélyének ügyét. Az ellenzéki párt a bírósági eljárás idejére az építkezés felfüggesztését kérte.

A Fidesz szerint minden környezetvédelmi szabályt betartanak a kivitelezők

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: komoly elvárásaik vannak az akkumulátorgyár-építések ügyében. A legfontosabbnak azt nevezte, hogy a debreceni akkumulátorgyár kizárólag szigorú környezetvédelmi szabályok mellett épülhet meg.

Hozzátette: elvárják a beruházótól, hogy a lehető legszigorúbb szabályoknak feleljen meg, ha ezek nem teljesülnek, akkor szerinte nincs miről beszélni. Úgy fogalmazott:

a népszavazással nincs dolguk, a választási bizottság és a bíróság dönt erről.

Kocsis Máté azt mondta: a népszavazás intézményéhez támogatólag viszonyul, de a konkrét referendum ügyében a választási bizottságé és a bíróságé a döntés. A Fidesz frakcióvezetője hozzáfűzte: nem ismer olyan mérést, ami a kormánypártok debreceni népszerűségéről szólna.

A vármegyei kormányhivatal szerint a legszigorúbb feltételekkel adták ki az engedélyt

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal február közepén közölte, hogy minden eddiginél szigorúbb feltételekkel adták ki a környezethasználati engedélyt a debreceni akkumulátorgyár első fázisának építéséhez. Korábbi cikkünkben a kínai CATL vállalat reagált a beruházással kapcsolatban megfogalmazott aggályokra. A debreceni gyárépítési vita helyi politikai erőviszonyokra gyakorolt potenciális hatásáról szóló cikkünket itt találja.