Az uniós biztoshoz fordul a balatonföldvári kikötő miatt a DK

2023.02.25. 17:06
A környezetvédelmi uniós biztoshoz, Virginijus Sinkeviciushoz fordul levélben a Demokratikus Koalíció környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztosa, hogy vizsgálja felül a balatonföldvári strandon zajló beruházást.

Kocsis-Cake Olivio szombaton a DK Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatóján közölte: a Fidesz egy újabb „természetromboló” beruházásra készül a balatonföldvári strandon.  Hozzátette, a strandon  egy „gigakikötőt” hoznának létre, ahol több mint 175 hajó férne el, és az egyik mólója 380 méter mélyen nyúlna be a Balatonba.  

Minden józan ember számára nyilvánvaló, hogy ez ellehetetlenítené itt a fürdőzést, nagyon beszűkítené azt a területet, amit egyébként strandnak lehet használni

– fogalmazott az MTI tudósítása szerint Kocsis-Cake Olivio. Hozzátette, ráadásul  van olyan jogszabály, amely szerint csak a kikötőtől 100 méterre szabad fürödni.

Az ellenzéki politikus azt mondta, azért fordult az uniós biztoshoz, mert a strand az elmúlt években többször is kapott – összesen 179 millió forintnyi – EU-s támogatást arra, hogy továbbra is strandként üzemeljen,

éppen ezért érdemes megvizsgálni, hogy nem sérül-e ezzel az óriásberuházással (...) ez az uniós befektetés

– érvelt tovább a politikus a lépése mellett.  Érdemes megvizsgálni azt is, tette hozzá, hogy környezetvédelmi szempontok sérülnek-e. „Az árnyékkormány szerint ezt a beruházást azonnal le kell állítani, ki kell kérni az emberek véleményét (...) és biztosítani kell azt, hogy ez a strand a fürdőzőké maradjon” – hangsúlyozta Kocsis-Cake Olivio.