Gyurcsány Ferenc épít, Dobrev Klára térít

BP-3926
2023.02.25. 11:35
„Elhozzuk a reményt” – mondja Dobrev Klára. „Mutatjuk az utat” – teszi hozzá Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció építkezésének a tudatos munkamegosztás is része, de mindkettő ugyanazt a célt szolgálja: a párt váljon a kormányoldallal szemben állók otthonává.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke február 5-én tartott évértékelőt, és többek között arról beszélt: pártjának első és legfontosabb feladata, hogy otthonként szolgáljon az Orbán-kormány ellenfeleinek. Azt is hangsúlyozta, hogy az ország problémáira a Dobrev Klára által vezetett árnyékkormány a megoldás. A pártelnök kifejtette, hogy egyetlenegy stratégiai magatartás lehetséges: teljes szembenállás a kormánnyal. Továbbá hangsúlyozta, hogy nem lehet középen állni ebben a rendszerben, vele vagy ellene, ez a kérdés. Évértékelőjén leszögezte:

Nem ellenzéke, hanem ellenfele vagyunk a kormánynak.

Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke február 21-én indult országjárásra, és mondott beszédet Pécsen.

A DK nem a cél, hanem az eszköz az Orbán-rendszer megdöntéséhez és egy új európai Magyarország megteremtéséhez

– jelentette ki. Azt is kiemelte, hogy az ellenállásnak a Demokratikus Koalíció az otthona: elhozzák a reményt, és visszaadják a hitet.

A Demokratikus Koalíció vezetésében egyfajta munkamegosztás rajzolódik ki, fejtette ki Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője az Indexnek. Gyurcsány Ferenc a technikai-szervezeti, pártépítéssel kapcsolatos tevékenységekhez rendelt vezető, míg Dobrev Klára a párt „külső arca”.

Az elemző rámutatott, nem véletlen, hogy Gyurcsány Ferenc évértékelője sokkal inkább az ellenzéknek szólt. Ezért is volt kiemelt része a rendezvénynek, hogy bemutatták a DK-ba átcsábított politikusokat, ez a pártszervezés szempontjából egy fontos „seregszemle” volt. Ugyanakkor a párt víziójának képviselete és a tágabb közönség megszólítása már Dobrev Klárára hárul.

Nem a kormánnyal versenyeznek

Rajnai Gergely szerint az ellenzéki párt láthatóan felismerte, hogy szervezeti építkezés nélkül nem lehet politikai sikert elérni, de mivel ez önmagában kevés, a megosztott felelősségben is van logika.

Az sem meglepő, hogy az országosan elfogadottabb Dobrev Klára a »külső arc«, míg az elutasítottabb, de nagyobb politikai rutinnal rendelkező Gyurcsány Ferenc a szervező szerepét kapta meg. A várakozás tehát az, hogy a politikai szervezet Gyurcsány Ferenc miatt lesz stabilabb, a szavazók pedig Dobrev Klára miatt jönnek, bár a választók nyilvánvalóan nem igazán különböztetik meg élesen a két politikust

– fogalmazott Rajnai Gergely.

Arra is kitért az elemző, hogy a két politikus beszédének lényegi üzenete hasonló volt: a rendszert meg kell dönteni, és ehhez az egyedüli út a Demokratikus Koalíción keresztül vezet. Az ellenzéki párt „hosszú útinapló helyett” öt pontban foglalta össze, hogy „merre és hogyan vezet az út”:

  1. „Aki nincs a Fidesz ellen, az velük van.”
  2. „Nem ellenzék vagyunk, hanem ellenfél.”
  3. „Európa most és mindörökké.”
  4. „A Fideszt aktívan támogatni nem bűn, hanem szégyen.”
  5. „A DK az Orbánnal szemben állók otthona.”

Rajnai Gergely szerint az utóbbi állítás megelőz minden más, ideológiai vagy szakpolitikai megfontolást.

Gyurcsány Ferencnél ez közvetlenebbül kirajzolódott, Dobrev Kláránál az európai vízió kísérőjeként került elő, de ez nem változtat a mondanivalón. A DK stratégiája egyértelműen az, hogy minél jobb pozíciót tudjon elfoglalni az ellenzéki belharcban, és aztán, ha a Fidesz külső vagy belső okok miatt megbukik, jó helyzetben legyen a hatalom átvételéhez. A politikai alternatíva állítása így háttérbe szorul, a lényeg a szervezet megerősítésén van, mivel a versenyt jelenleg nem a kormánnyal, hanem a többi ellenzéki párttal vívják

– vélekedett az elemző.

Ezzel kapcsolatban hozzátette, ha az ellenzéken belüli csatát a DK-nak nem sikerül az önkormányzati választásig totálisan megnyernie, akkor az összefogás továbbra is kényszer lesz, de ettől függetlenül is a lehető legjobb pozíció kivívására törekednek.

Ellenzékben az élen

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a Demokratikus Koalíció stabilan a legerősebb ellenzéki párt.

A IDEA Intézet felmérésében a teljes népesség körében 12 százalékon, a biztos pártválasztóknál 20 százalékon áll.

A Republikon Intézet felmérésében hasonlók a számok: a teljes népesség körében 14 százalékos, a biztos pártválasztók között 20 százalékos támogatottsággal bír az ellenzéki párt. Azt azonban az intézet megjegyezte: „az évértékelő és az ütemezett politikusi átigazolások január-februárban nem mozgatták meg a szavazók fantáziáját, illetve az is közrejátszhatott, hogy a DK bekebelező politikája ellen több ellenzéki politikus is felszólalt ebben az időszakban.”

Az ellenzéki ranglista második helyezettje jelentős lemaradásban van DK-tól. Az IDEA felmérésében a Mi Hazánk a második (teljes népesség: 7 százalék, biztos pártválasztók: 9 százalék). A Republikonnál szintén a Mi Hazánk a második (teljes népesség: 5 százalék, biztos pártválasztók: 7 százalék). A pártnak voltak már jobb számai is, a DK riválisának tartott Momentumnál azonban nem nagyon látszik az előremozdulás Donáth Anna visszatérésével.

Arról korábban már írtunk cikket, hogy a DK hogyan falatozik az ellenzéki pártokból, továbbá összehasonlítottuk az ellenzéki pártok évértékelőin elhangzottakat, valamint elemzőket kérdeztünk az összefogás/együttműködés jelenéről és jövőjéről.

(Borítókép: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc 2021. szeptemberben. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)