új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztatója. Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • Gulyás Gergelyt megkérdezték, mit szól hozzá, hogy több pedagógus jelezte, nem vállalnak önkéntes feladatot az idei érettségi vizsgák lebonyolításában. „Soha nem helyesnek, ha valakinek az állammal vitája van, és a diákokon próbálja elverni a port” – mondta a miniszter.

    Arról is beszélt, hogy ha az ellenzék nem akadályozza Brüsszelben, és az ország megkapja az uniós pénzeket, akkor a tanárok január elsejével visszamenőlegesen megkapják az eddigi emelésen túli béremelést.

  • Gulyás Gergely a Nemzeti Oltóanyaggyárról elmondta: épül a gyár, azt vizsgálják, hogy koronavírus elleni vakcinát, vagy valamilyen más oltóanyagot gyártsanak ott.

  • „Tehát miközben Magyarországot bírálják, mármint Brüsszelben, meg nyomást gyakorolnak ránk, aközben mi vagyunk az egyetlen ország az Európai Unióban, amely ugyan se nem orosz, se nem ukrán, és mégis emberáldozatot kénytelen hozni” – jelentette ki legutóbbi rádióinterjújában Orbán Viktor.

    Arra az újságírói felvetésre, hogy Ukrajnában román és bolgár nemzetiségűek is élnek, Gulyás Gergely elismerte, lehet, hogy rájuk is igaz, hogy emberáldozatot hoznak.

  • Tervezi-e Magyarország, hogy többségi tulajdonrészt szerezzen a Nemzetközi Beruházási Bankban? Gulyás Gergely kifejtette, a bank több NATO-tagállam részesedésével működött, de a kilépések után nehéz helyzetbe került, nem tudja, hogy megmenthető-e.

  • A gyermekvédelem és az elbocsátott pedagógiai asszisztens ügyében, kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a tankerületnek feladata vizsgálni, hogy a Krúdy Gyula Angol–Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola intézményvezetőjének volt-e, lehetett-e tudomása az ügyről, de egyelőre a felelősségét még nem vizsgálják. 

  • A korábban komoly ellenzéki kritikát kiváltó Fudan Egyetem Gulyás Gergely bejelentése szerint egyelőre a beruházási stop áldozata lett, nem zajlik a tervezés és nincs előrelépés a projektben.

  • Megkérdezték Gulyás Gergelyt, hogy szerinte támogatni fogja-e az ellenzék a háborúval kapcsolatban megfogalmazott 7 pontos politikai nyilatkozatot.

    Soha ne adjuk fel a reményt, hogy ők is támogatják az országgyűlési határozatot

    – válaszolta a miniszter. Azt is mondta: bíznak benne, hogy az ellenzék tanul a saját hibáiból.

    Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön beszélt arról, hogy a kormánypártok politikai nyilatkozatot terjesztenek az Országgyűlés elé, amelyben rögzítik az álláspontjukat. A nyilatkozat hét pontból fog állni, ebben többek között kifejezik elkötelezettségüket a béke mellett, azt várják el a nemzetközi közösségtől, hogy mielőbb a béke érdekében lépjen fel, és kerüljék a háború kiterjedésével járó lépéseket.

  • Gulyás Gergely a lehetséges kórházi ágyszámcsökkentésre vonatkozó kérdésre úgy fogalmazott, hogy Magyarországon kórházakat mindig a baloldal zárt be. Hozzátette: az, hogy az ágyszám pontosan mennyi és ezek között hogyan oszlik meg az aktív és inaktív ágyak száma, olyan kérdés, ami évek óta napirenden van. Ezt olyan vitának nevezte, ami megvívható, és mindenhol, ahol kórházak vannak, meg tudják beszélni, de kórházakat nem akarnak bezárni. 

  • Gulyás Gergely leszögezte, jogi értelemben 100 százalékig Oroszország a felelős a háborúért. Politikai értelemben viszont van egy vita, a kérdés az, ha azt a garanciát a NATO megadta volna, hogy Ukrajna nem csatlakozik hosszabb távon a szövetséghez, akkor elkerülhető lett volna a támadás? A miniszter ezt hitvitának nevezte, amit nem fognak tudni eldönteni. Az viszont megfontolandó érv, hogy legalább azért meg kellett volna tenni ezt, hogy nyilvánvalóvá váljon: mondvacsinált érvről van szó, vagy Oroszország valóban távol tartotta volna magát a támadástól?

  • A szlovák-magyar diplomáciai kapcsolatokról, illetve arról, hogy a szlovák külügyminiszter melegebb éghajlatra küldte el a magyar kormányt, Gulyás Gergely azt mondta: még nincs szlovák kormány, ügyvezető kormány van, a szlovák külügyminiszternek pedig a saját problémáival az orvost kellene felkeresnie. Megjegyezte: egyetért ebben Németh Zsolttal, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökével. Ő egyébként azt üzente az szlovák külügyminiszternek:

    Nagyon sürgősen keressen fel egy pszichiátert.

  • Gulyás Gergely újságírói kérdésre világossá tette, nem érinti a nukleáris energiát a tizedik szankciós csomag, meg is vétózták volna, ha érintené.

  • Gulyás Gergely a határvédelemmel kapcsolatban elmondta, örülnek az Európai Bizottság elnöke által a határok megerősítésére tett nyilatkozatnak, de egyelőre a szavak szintjén látják csak ezt. Magyarország kerítést létesített, amivel egész Európát védjük, az ezzel kapcsolatos költségek legalább egy részének megterítését kérik.

  • Völner-ügyben Varga Judit minisztert is beidézné tanúként a védelem. Erre Gulyás Gergely azt mondta: tovább erősödött a bizalom Varga Judit irányába. A védők olyan indítványt kezdeményeznek, amilyet akarnak. Hozzátette: a tanú nem negatív szereplője az eljárásnak.

  • Arra kérdésre, hogy a kormány kiket kér levenni a háborúval kapcsolatos szankciós listáról, Gulyás Gergely elmondta: minden egyes esetben személyre szabott indoklást kérnek. Olyanok is felkerültek a szankciós listára, akiknek az „égvilágon” semmi közük a háborúhoz. Indoklás nélkül senkit nem kértek levenni a szankciós listáról.

  • Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés elnök tájékozódás és vitarendezés céljából delegációt küld Finnországba és Svédországba, elmondta: párbeszédet szeretnének a finnekkel és a svédekkel. Március második felében, a 21-i héten szavazhatnak a két ország NATO-csatlakozásának ratifikációjáról az Országgyűlésben.

  • Gulyás Gergely a reptérvásárlásról elmondta, hogy a szándékuk évtizedek óta változatlan, folynak a tárgyalások, reméli, hogy az idei évben akár az adás-vétel le is zárható. Ha így lesz, teljeskörű tájékoztatást adnak.

  • Gulyás Gergely az egészségügyön belüli bérfeszültségre vonatkozó kérdésre leszögezte, hogy két ütemben jelenetős ápolói béremelést hajtanak végre.

  • Navracsics Tibor az alapítványi egyetemek ügyében azt nyilatkozta, hogy „elküldtük a hivatalos ajánlatunkat” az Európai Bizottságnak. Érkezett már reakció erre az Európai Bizottság részéről? Mit gondol, elfogadják/elfogadhatják ezt a verziót?

    A miniszter azt válaszolta: mind az igazságszolgáltatás, mind az alapítványi egyetemek ügyében a Bizottságnál pattog a labda. Tőlük kell megkérdezni, hogy elfogadják-e.

    Kocsis Máté a frakcióülés utáni sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Orbán Viktor a finn és svéd NATO-tagság ratifikációjának megszavazásra kérte a frakció tagjait, de a kérdésben vita alakult ki. Ön milyen álláspontot képviselt ebben a vitában?

    Gulyás Gergely nem szólt hozzá a vitához, de érdeklődéssel figyelte. Hozzátette: Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt, vagyis hogy minél több ország a tagja legyen. Ugyanakkor megalapozatlan, hazug kritikák érték Magyarországot Finnország és Svédország részéről. Mindkét országtól tiszteletet várnak. A miniszter azonban a végén támogatni fogja a két ország csatlakozásának a ratifikálását.

    Mint ismert, felkérték az Országgyűlés elnökét, hogy tájékozódás céljából küldjön delegációt a két országba. Támogatná vagy javasolná, hogy a delegációban ellenzéki politikusok is legyenek?

    Gulyás Gergely elmondta: a házelnök dönt a delegációról. Annyit azért hozzátett: Hende Csaba fogja vezetni, és Németh Zsolt is tagja lesz.

    Mit várnak a frakcióülésen megfogalmazott háborúval kapcsolatos 7 pontos politikai nyilatkozattól?

    Rögzíteni szeretnék a magyar álláspontot, hogy világosan látható legyen.

    Csütörtökön megkérdeztük Kocsis Mátét és Simicskó Istvánt, hogy magánemberként részt vettek-e az ukrajnai menekültek ellátásában, támogattak-e valamilyen menekülteket segítő szervezetet. Azt mondták, hogy mindketten részt vettek személyesen is a menekültek ellátásában. Ugyanezt a kérdést feltettük a Kormányinfón: magánemberként segítették az ukrajnai menekülteket, és ha igen, hogyan?

    Gulyás Gergely volt a határon, és meglátogatott civilszervezeteket, amelyek menekültek ellátással foglalkoznak. A menekülteket segítő jogszabályok kidolgozásában is részt vett. Szentkirályi Alexandra ellátogatott a BOK-csarnokba, erről az Index is beszámolt.

    Simicskó István a frakcióülés utáni sajtótájékoztatón elárulta, hogy április végén újra Magyarországra látogat a pápa. Lehet-e már ismerni részleteket a látogatásról, például találkozik-e a pápa kormánytagokkal, a miniszterelnökkel, esetleg a köztársasági elnökkel?

    A várakozások szerint igen, találkozni fog velük, a részletekről majd a Vatikán számol be.

  • Gulyás Gergely kifejtette, több ügyben tárgyalnak Brüsszellel, inkorrekt elbánással és kettős mércével szembesülnek, de reméli, hogy bizonyos civilizációs alapokat közösnek tartanak Európában. A gyermekvédelmi rendszer szigorításával összefüggésben megnézik az európai joggyakorlatot, vannak a magyarnál szigorúbbak is.

    Gulyás Gergely a konkrét ügyre adott első PDSZ-reakcióról megjegyezte: egy valamirevaló szakszervezetnek ilyen esetben el kellene üldöznie a vezetőjét.

  • Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője gyermekvédelmi szigorításokról beszélt csütörtökön, illetve azt is mondta, hogy durva hazai és európai vitákra számítanak. Egy ilyen bejelentés után, tart-e a kormány attól, hogy ez az uniós pénzekre is ki fog hatni. Az újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta: szerinte a Európai Bizottság nem fogja védelmébe venni a pedofíliát.

  • Azzal kapcsolatban, hogy napirenden van egy új építészeti törvényjavaslat, amiből kiderült, hogy Nemzeti Építőanyag Kereskedéseket állítaná fel a kormány, Gulyás Gergely azt mondta: nincs végleges döntés, még megvitatja majd az Országgyűlés is.

  • Kérdésre Gulyás Gergely elmondta: Magyarország minél távolabb van az orosz határoktól, annál jobb.

    A Fidesz és a KDNP kihelyezett frakcióülésén a sajtóhírek szerint Orbán Viktor a háborúval összefüggésben ellenfélnek a Biden-adminisztrációt is. Kocsis Máté kérdésre csütörtökön azt válaszolta: mindenkit ellenfélnek tartanak, aki rá akarja venni az országot arra, hogy belesodródjon a háborúba.

    Gulyás Gergely viszont a Kormányinfón azt mondta, hogy nem kommentál találgatásokat.

  • Szijjártó Péter azt mondta, hogy meghívás van, a technikai egyeztetés zajlik arról, hogy Orbán Viktor Kijevbe menjen. Mikor válik időszerűvé a látogatás?

    Gulyás Gergely azt mondta: Magyarország olyan nemzetközi találkozókra törekszik, amelyekből mindkét fél profitálhat. Ukrajnával az a problémája a kormánynak, hogy az ukrán nyelvtörvény durván sérti a magyar érdekeket. Arról is beszélt, hogy a tárgyalások előkészítésénél erről is szó lehet.

  • Gulyás Gergely a Budapesten történt támadásokkal kapcsolatban leszögezte, a lehető legszigorúbb fellépésre van szükség. A miniszter úgy fogalmazott, „Magyarország sokat szenvedett a szélsőbaloldaltól, a múlt legsötétebb árnyait nem jó újra viszontlátni”.

  • Gulyás Gergely nagyon örül annak, hogy az a Gyurcsány Ferenc, aki saját házában látta vendégül Vlagyimir Putyint, majd bukott kormányfőként egy étteremben a két házaspár együtt vacsorázott, mostanra a kormányt támadja. A miniszter újra világossá tette: a kormány elítéli az orosz agressziót és támogatják Ukrajnát.

  • Gulyás Gergely szerint nagy megtiszteltetés, hogy a pápa tavasszal újra Magyarországra látogat, és azt mutatja, hogy Magyarországot a Vatikán megbecsüli, kiváló a kapcsolat. Bíznak abban, ha Magyarország hangja nem is elegendő, a Szentatya hangja elegendő lehet a béke érdekében.

  • Gulyás Gergely aláhúzta: a gyermekvédelmi törvény szigorításával kapcsolatban nem érdekli őket, hogy milyen visszhangokat vált ki. Arra számít, hogy a józan ész ezen a területen talán erősebb, de ha nem így van, különösen az sem érdekes.

  • A MOK etikai eljárást indított egy háziorvos ellen, aki tájékoztatót tartott az új ügyeleti rendszerről, ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: elvtelen, tűrhetetlenen és elfogadhatatlan a MOK véleménye, amely az ellátást is veszélyezteti, nyíltan fenyegeti azokat az orvosokat, akik a feladatukat ellátnák, ezt azonnal be kell fejeznie a kamarának és bocsánatot kell kérnie. Ha a kamarában politizálni akarnak, akkor lépjenek be a nekik szimpatikus pártba. A kormány egyébként folyamatosan partnernek tekintette a kamarát.

  • Gulyás Gergely a gyermekvédelmi ügyekről elmondta, egy konkrét eset volt, ami ismét a figyelem középpontjába állította ezt a kérdést, a miniszter szerint nem maradhat következmények nélkül egy ilyen eset sem, a konkrét ügyet betegesnek és gyomorforgatónak nevezte.

    Orbán Viktor találkozott Pintér Sándorral, Gulyás Gergely elárulta: a tankerület korábbi vezetője kapott bejelentést az ügyben szereplő férfival kapcsolatban egy fesztivállal összefüggésben, de nem indult vizsgálat.

    A miniszter kitért arra is, a növekedés évről évre folyamatos a hasonló bűncselekmények számában. Úgy gondolják, hogy a gyermekvédelem az egyik legfontosabb kérdés. Gulyás Gergely kiemelte, hogy példátlanul sokan támogatták az ügyet a népszavazáson.

    A hatóságokat a belügyminiszter utasította, hogy minden ilyen esetben gyors, alapos vizsgálatot folytassanak. A további szigorítás a kormánypárti frakciók feladata.