új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gulyás Gergely a gazdasági helyzetről elmondta, jó hírei vannak:  4,7 millióan dolgoznak, 46 ezerrel többen, mint 1 évvel ezelőtt, ez a magyar gazdaság erejét mutatja, miközben emelkedtek az energiaárak. Drámai a szankciók hatása az árakra. A családokat és a nyugdíjasokat továbbra is védik a rezsicsökkentéssel, támogatásokkal ösztönzik a beruházásokat.

    A költségvetési egyensúlyt fent kell tartani, a választási évben hiányt csökkentettek, idén is cél, hogy a 3,9 százalékos hiánycélt betartsák, ehhez szükség van extra bevételekre, vagyis az extraprofitadót fenntartják. A kormány azonban készen áll arra, hogy tárgyaljon az érintett nagy cégekkel a befizetés módjáról.

  • Gulyás Gergely azzal kezdte a Kormányinfót, hogy foglalkoztak

    • a háború kérdésével,
    • gazdasági ügyekkel,
    • és gyermekvédelemmel is a kormányülésen.

    A tizedik szankciós csomagot ma fogadja el a Tanács, a háború pedig egy éve tart, a kormány azt látja, hogy Európa sodródik a háború felé, Magyarországra is egyre nagyobb nyomás nehezedik. A kormány álláspontja, hogy a magyar érdek továbbra is változatlan: kimaradni a háborúból.

    Gulyás Gergely leszögezte, nem változik a magyar álláspont, nem szállítunk fegyvereket és mielőbbi tűzszünetet, béketárgyalásokat sürgetnek. Az az álláspontjuk sem változott, hogy a háborúért a felelősség Oroszországot terheli, ők sértették meg a nemzetközi jogot. A kormány Ukrajnát segíti anyagilag és humanitárius eszközökkel is. Továbbra is menekültnek tartják azt, aki az első biztonságos országban keres menedéket, ezért fogadják Ukrajnából a menekülteket, gondoskodnak róluk és megkapják a szükséges ellátást. 

    A háború további menetével kapcsolatban ismert az álláspontjuk, meggyőződésük, hogy csak vesztesek lesznek, senki nem tud nyerni, és felfoghatatlan a pusztítás. Azt is látják, hogy a világban több józan hang van, Novák Katalin az Egyesült Államok elnökével találkozott másik nyolc államfővel együtt, a kínaiak is nyilvánosságra hoztak egy béketervet, ami lehetséges alap a tárgyalásokhoz. Ha NATO-tagországok vesznek részt a háborúban, az a harmadik világháború kitörésével fenyeget, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a háború ne eszkalálódjon.

  • Ahogy arról az Index is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnököt péntek reggeli rádióinterjújában megkérdezték a 15 éves fiúval szexuális viszonyt folytató pedagógiai asszisztens ügyéről is, amely nagy botrányt kavart. A kormányfő azt mondta:

    Nem vagyok meglepve egyáltalán, hallván azokat a reakciókat, hogy miket mondtak a magyarok. És ha tehetnék, meg is tennék azt, amit mondanak.

    A miniszterelnök ezután azt mondta, ezzel az üggyel személyesen neki is foglalkoznia kell, és erre szánja a péntek délutánt, amikor találkozik Pintér Sándor belügyminiszterrel. Mint mondta: választ szeretne kapni a belügyminisztertől ezekre a kérdésekre. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „nagyon világos választ” szeretne kapni arra, hogy „hol vannak azok az állami emberek, akiknek az a dolguk, hogy vigyázzanak a gyerekeinkre”.

    Az MTI tájékoztatása szerint a kormányfő péntek délután a Karmelita kolostorban találkozott Pintér Sándorral, akivel oktatási kérdésekről, elsősorban a gyerekek genderideológiával szembeni védelméről egyeztetett. A találkozón a kormány több tagja, államtitkára is megjelent. Orbán Viktor közösségi oldalán azt írta: az óbudai iskolában történtek szülőként megrázták és felháborították.

    Politikusként az a feladatom, hogy mindent megtegyek azért, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő. Ezért ma délután egyeztettem Pintér Sándor belügyminiszterrel. Gyermekeink védelme az első és legfontosabb!

    – fogalmazott a miniszterelnök. Elképzelhető, hogy egy ezzel kapcsolatos szigorítást is bejelenthet a kormányinfón Gulyás Gergely. 

  • Az Index kérdésére válaszolva Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy szigorítani fogják a gyermekvédelem szabályait. A javaslaton még dolgoznak.

    A gyermekvédelem rendszerét és szabályait szigorítani kell. Durva európai és hazai viták lesznek

    – jelentette ki a frakcióvezető balatonfüredi sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a baloldalnak és a brüsszeli elitnek is vesszőparipája ez az ügy, komoly támadást várnak az irányukból, az őszi ülésszakon nyújthatják be a gyermekvédelem ügyében az új javaslatot.

    Idei évértékelő beszédének végén Orbán Viktor kitért a Krúdy Gyula Angol–Magyar Két Tanítási nyelvű Általános Iskola volt pedagógiai asszisztensének ügyére: „Mindenki hallott róla, hogy az egyik iskolánkban miféle gyalázatos dolog történt. Az ember nem is érti, miért nem szakad le az ég, miért nem nyílik meg a föld, hogy elnyelje azt, akinek ott lenne a helye.”

    A miniszterelnök kijelentette: a pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen, a felnőtteknek pedig az a dolguk, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék. Azt is mondta, hogy Magyarországon kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének.

    „A jogszabályok megvannak, a hiányzók pedig meglesznek, de ebben az ügyben még a legelszántabb kormány sem tud egyedül sikerrel járni. Itt mindenkire, szülőkre, nagyszülőkre, édesanyákra és édesapákra, pedagógusokra és nevelőkre is szükség lesz. Mert a genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás, nem egy szivárványos dumcsi, hanem a gyermekeinkre leselkedő legnagyobb veszély. Azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyerekeinket, mert ami sok, az sok. Efféle dolgoknak semmi, de a világon semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon és különösen nincs az iskoláinkban” – fejtette ki Orbán Viktor.

  • A miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió stúdiójában adott interjút, amelyben elmondta, hogy a Nyugat szempontjából sem egyértelmű, hol van a belesodródás határa, és hogy „meddig megyünk az ukránokkal”. Szerinte egy évvel ezelőtt is lehetett már látni, hogy mostanra belesodródunk a háborúba – ahogy ezt megtették például a németek is, akik egy éve még csak sisakokat akartak szállítani Ukrajnának.

    Mi az áldozatok között vagyunk, ezt respektálnia kell Brüsszelnek […], Kijevnek és Washingtonnak is

    – fogalmazott Orbán Viktor, aki ezzel utalt arra, hogy százával halnak meg magyarok a háborúban.

    NATO kérdésköre

    A miniszterelnök ezután beszélt Svédország és Finnország NATO-csatlakozási folyamatáról, amelyet már több hónapja ratifikálnia kellett volna a magyar parlamentnek, de ez még mindig nem történt meg. Mint mondta, figyelembe kell venni Törökország aggályait, de ő személyesen a Fidesz-frakciótól azt kérte, hogy ratifikálják a két ország csatlakozást.

    A képviselők nem túl lelkesek, magunk között legyen mondva

    – mondta Orbán Viktor, majd azzal folytatta, a képviselők egy része azt mondja, hogy Finnország csatlakozásával létrejön egy több mint ezer kilométer hosszú határ a NATO és Oroszország közt, amely nagy veszélyt jelent, és ez nem biztos, hogy jó. „Én azok közé tartozom, akik higgadtságot javasolnak” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: egyetért azzal az állásponttal, hogy nincs minden rendben a svédekkel és finnekkel, de elvi alapon mégis támogatni kell a csatlakozást. 

    Külön érdekesség, hogy egy héten belül fogja tárgyalni az Országgyűlés a csatlakozási kérelmeket.

    Orbán Viktor ezután tért ki arra, hogy az energetika területén az oroszok ellen hozott szankciók „egy pillanat alatt megölik a magyar gazdaságot", ezért ellenzik rendre az energiaszankciókat.

  • Orbán Viktor szerda este beszédet mondott Balatonfüreden, ahol a Fidesz kihelyezett frakcióülést tart. A miniszterelnök kiemelte:

    az Európai Uniót szerinte teljes mértékben Joe Biden amerikai elnök irányítja.

    A beszédében elsősorban a kormányfő átfogó politikai-stratégiai helyzetértékelést adott, amelynek középpontjában az orosz–ukrán háború, a brüsszeli szankciók, a háború által okozott gazdasági válsághelyzet állt. Ugyanakkor három fontos kijelentése volt:

    1. meg kell védeni Magyarország függetlenségét, a békepárti álláspontot a Biden-adminisztrációval és Brüsszellel szemben,
    2. meg kell őrizni a magyar gazdaság erejét, le kell gyűrni az inflációt és meg kell védeni a munkahelyeket, a családokat, az időseket, a dolgozókat.
    3. meg kell erősíteni a magyar haderőt, mert a békéhez erő kell.

    Orbán Viktor a beszéd végén megnevezte a Fidesz–KDNP ellenfeleit, amelyek szerinte az alábbiak:

    1. a háborúpárti nemzetközi érdekcsoportok, a háborúpárti brüsszeli bürokraták,
    2. a Gyurcsány Ferenc vezette „dollárbaloldal”
    3. és a nemzetközi spekulánsok, akik háborús időkben haszonra akarnak szert tenni. 

    Kitért arra is, hogy a háborúban ők senkinek sem szurkolnak.

  • Orbán Viktor mintegy ötvenperces évértékelőt tartott a Várkert Bazárban február 18-án. Többek között arról beszélt, hogy blokkosodás helyett összekapcsolásra támaszkodó külpolitika marad.

    A családpolitikát, a munkaalapú gazdaságot, a nyugdíjasokkal kötött megállapodásokat és a rezsivédelemet is fenntartják. Az egyetemek és a gazdaság egymáshoz közelebb hozását ugyancsak folytatják.

    A termelő mellé felépítjük a feldolgozó mezőgazdaságot, a privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart feltámasztjuk. Lesznek itt is nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon helytállnak

    – jelentette ki Orbán Viktor, majd ismertette, bevezetik a kedvezményes vármegyebérletet.

  • „Mit, miért tesz a kormány?” címmel tart Kormányinfót szombat délután egy órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

    Köszöntjük olvasóinkat, az Index percről percre tudósít a Kormányinfóról.