Búcsút inthetünk a tavasznak, több helyen is havazhat

D  VG20210407013
2023.02.26. 17:24
Vasárnap napközben délen, délkeleten is várható zápor, hózápor, kettő és nyolc fok között alakulhat a hőmérséklet. A csapadék valószínűsége és intenzitása a határhoz közeledve növekszik, így a határ menti területeken lokálisan 5 centiméter körüli hótakaró is kialakulhat.

Vasárnap délen, délkeleten csapadékos marad az idő, de az esőt már több helyen havas eső, havazás válthatja fel – írja az Időkép. Északon, északnyugaton a változóan felhős-napos idő mellett elszórtan záporok, hózáporok előfordulhatnak, eleinte az Északi-középhegység térségében többfelé havazhat. Az északi, északkeleti szél többfelé élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős lesz. Napközben 2 és 8 fok között alakulhat a hőmérséklet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése felhívja rá a figyelmet, hogy a csapadék valószínűsége és intenzitása a határhoz közeledve növekszik, így

a határ menti területeken néhol 5 centiméter körüli hótakaró is kialakulhat.

A tavaszias idő a jövő hét elején sem akar még visszatérni, hétfőn túlnyomóan felhős lesz az ég. Kisebb havazás, havas eső, hószállingózás délen és keleten alakulhat ki, legtovább északkeleten valószínű csapadék. Többfelé élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz az északi szél. Hajnalban -6, 0, napközben 1–6 fokot mérhetünk.

Kifehéredett a Dunántúl egy része

Amint arról az Index korábban már írt, egy mediterrán ciklon hatására a Dunántúl déli felén egész éjjel havazott, miközben a hőmérséklet többfelé 0 fok köré vagy az alá csökkent.

A télies időjárás hatására vasárnap reggelre a Dunántúl déli fele kifehéredett, Komló környékén a hótakaró vastagsága elérte a 12 centimétert. Magyarszék környékére, illetve Pécsre és Kaposvárra is bőven jutott a hóból. Szentlőrinc is kifehéredett, ott 3-4 centiméter hó gyűlt össze néhány óra alatt.

Kettősfronti hatással ér véget a hét

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint vasárnap kettősfronti hatásra készülhetünk. Az érzékenyeknél fejfájás, keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, rosszullét alakulhat ki.

A szeles idő fokozhatja a fejfájásos panaszokat, emellett alvászavarokat, nyugtalanságot, ingerlékenységet okozhat. A felhős, borongós idő negatív hatással lehet a hangulatunkra.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

(Borítókép:  Varga György / MTI)