Kúria: ez sérti Magyarország alkotmányos működését

DSC0090
2023.02.26. 12:57
A Kúria közleményben utasítja vissza a bírái ellen mára már szinte mindennapossá vált támadásokat, amelyek hivataluk pártatlanságára és tisztviselőik törvényes megválasztására vonatkozó kritikákat fogalmaznak meg.

Közleményükben azt írják, hogy a számos figyelmeztetés ellenére nem szűnnek a hivatalukat érő rágalmak. 

„Elfogadhatatlan a bírák személyét érintő minden olyan kritika, amely a bírák kinevezésének törvényességét, függetlenségét vagy pártatlanságát kérdőjelezi meg. Esetenként csak alaptalanul, máskor önkényesen és egyre gyakrabban gyalázkodásig süllyedve” – fogalmaznak.

Hozzáteszik: ez annál is inkább sértő, mert az ilyen kijelentések Magyarország alkotmányos működését kérdőjelezik meg. Az MTI-hez eljuttatott levelükben határozottan visszautasítanak minden hasonló vádaskodást, érkezzen az belföldről vagy külföldről közszereplőtől, civil szervezettől, magánszemélytől, bíróságon belülről vagy akár bírósági vezetőtől.

A Kúria minden bírája törvényesen kinevezett bíró, akik nem minősíthetők politikai szempontok alapján

– húzzák alá. 

Varga Zs. András, a testület elnöke ebből kiindulva arra kér minden „jó szándékú embert, intézményt és szervezetet, hogy segítsen nekünk Magyarország sok évszázados Kúriája tekintélyének megóvásában”.

(Borítókép: Varga Zs. András 2021-ben. Fotó: Kaszás Tamás / Index)