Tömegesen mondhatnak fel a munkavállalók

2023.02.28. 06:02
A munkavállalók jelentős arányú felmondása fenyegeti a cégeket a világ számos országában, köztük Magyarországon is. A felmondások leggyakoribb okai az elvártnál kevesebb fizetés, a fejlődési lehetőség hiánya, valamint a rugalmatlan munkarend.

A Deloitte tanácsadó cég felméréséből kiderül, a belföldi munkavállalók 57 százaléka gondolkodik a felmondáson – adta hírül az MTI. Hozzátették, aki csak az utóbbi két évben kezdett, az nagyobb eséllyel hagyhatja ott az állását.

Az adatok szerint a munkavállalók körülbelül kétharmada szándékozik váltani, de a középnemzedékhez tartozók és a vezető beosztásúak is gyakran számolnak ezzel a lehetőséggel – tették hozzá.

A DELOITTE A MUNKAVÁLLALÓI IGÉNYEKTŐL ELMARADÓ FIZETÉSEKKEL, A FEJLŐDÉSI LEHETŐSÉGEIK KORLÁTAIVAL ÉS A VÁLLALATOK HATÉKONYSÁGI HIÁNYAIVAL MAGYARÁZZA, HOGY SOKAN VÁLTANÁNAK MUNKAHELYET.

A visszajelzésekből kiderül az is, hogy a rugalmas munkavégzés lehetősége ugyancsak fontos, ennek érdekében az alkalmazottak 40 százaléka akár kevesebb fizetéssel is beérné.

A kötelező irodai munkavégzés a munkavállalók majdnem felét távozásra készteti, miközben csaknem 70 százalék úgy véli, hogy otthoni munkavégzésben is ugyanúgy teljesít, vagy akár jobban is – írták.

A közlemény arra is rámutat, a munkavállalók nagyarányú távozása vállalati szempontból sem elhanyagolható, hiszen az üzleti eredményesség és a hatékonyság romlását okozhatja.

A munkaadóknak tehát mindent meg kell tenniük, hogy elejét vegyék alkalmazottjaik tömeges távozásának – mutat rá a Deloitte.