Kiderült, mi áll az időszakos gyógyszerhiány hátterében

DROTI20130625013
2023.02.28. 20:08
Gyógyszerészek arról tájékoztatták lapunkat, hogy az egész Európára jellemző időszakos készlethiány némileg csökkent itthon. Ugyanakkor még mindig előfordul, hogy heteket kell várniuk egyes – leginkább meghűléses eredetű betegségek kezelésére alkalmas – készítményekre, de minden esetben tudtak hasonló hatóanyagú helyettesítő termékeket ajánlani a betegeknek. Az OGYÉI tájékoztatása szerint hamarosan nagyobb szállítmány érkezik az országba, így stabilizálódni fog a helyzet.

Az Index értesülése szerint a felső légúti megbetegedések idei szezonjában több hazai patikában is készlethiány volt meghűléses eredetű betegségekre alkalmazott, vény nélküli és receptköteles készítményekből. Több, nagy forgalmú budapesti patika arról tájékoztatta lapunkat, hogy

láz- és fájdalomcsillapítókból, egyes gyerekeknek és felnőtteknek szánt antibiotikumokból, köptetőkből volt, hogy hetekig nem érkezett szállítmány. 

Egy-egy gyógyszertárban ugyan találni az országos hiánycikknek számító forró italporokból, de ezek jellemzően a kisebb forgalmú patikák. Hozzátették: a koronavírus-járvány előtt is voltak hasonló fennakadások a gyártások decemberi szüneteltetése miatt. 

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy minden időszakban és minden esetben tudtak hasonló hatóanyagú, más terméket ajánlani a betegeknek. Bense Tamás esztergomi gyermekorvos lapunknak arról számolt be, hogy ilyen esetben a gyógyszerészek telefonon egyeztettek vele, így a legmegfelelőbb alternatívát tudták ajánlani a betegség gyógyszeres kezelésére.

A háború a gyógyszeriparra is hatással volt

 Az OGYÉI megkeresésünkre korábbi nyilatkozataikra hivatkozott, miszerint az időszakos készlethiány Európa-szerte probléma volt. 

Egyes gyógyszerkészítmények csomagolóanyagait Ukrajnából szállították, a háború miatt az ellátásban fennakadások voltak, az energiaválság a gyógyszeripart is érintette.

– mondta az országos tiszti főgyógyszerész, El Koulali Zakariás a köztévén. Hozzátette: sok gyártó kiszervezte az alapanyag-ellátását Ázsiába, az innen származó importot pedig a koronavírus okozta lezárások nehezítették.

A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, Greskovits Dávid korábban arról számolt be lapunknak, hogy további terhek is nehezedtek a gyártók vállára. „Az alapanyagárak 2022-ben 40-60 százalékkal emelkedtek, a szállítási költségek 500 százalékkal, és ehhez még hozzáadódik a gyenge forintárfolyam, illetve a magas infláció” – sorolta a MAGYOSZ elnöke.

„A maszkhasználat és egyéb járványügyi intézkedések miatt pedig kisebb igény volt a felső légúti megbetegedések kezelésére alkalmazott készítmények iránt, a gyártók ehhez alkalmazkodtak, azonban a jelenlegi szezon hármas járványa fokozott keresletet generált” – részletezte El Koulali Zakariás.

Az OGYÉI honlapján 1541 hiányzó tétel szerepel, amiből több mint 400 a múlt évben került fel a listára. Ezek több mint 90 százaléka helyettesíthető termék. Az országos tiszti főgyógyszerész kiemelte: aggodalomra nincs ok, mivel eddig sem maradt senki terápia nélkül, a hamarosan megérkező szállítmányok pedig újra stabilizálhatják a piacot.

Egy két héten belül egy nagyobb mennyiségű, amoxicillintartalmú antibiotikum-szállítmány érkezik meg hazánkba

 – árulta el El Koulali Zakariás. Az OGYÉI emellett nemrég engedélyezte a gyermekeknél alkalmazható láz- és fájdalomcsillapítókból közel 50 ezer doboz behozatalát külföldről, ami szintén hozzájárul a hazai készlet stabilizálásához. 

(Borítókép:  Rosta Tibor / MTI)