Hajógyári-szigeti gyilkosság: nem ismétlik újra a tárgyalást

D  MI20120728001
2023.02.28. 20:56
Fenntartotta az elsőfokú bíróság ítéletét a Fővárosi Ítélőtábla.

Nem találta alaposnak a Fővárosi Ítélőtábla az ügyészi fellebbezést, így nem lesz perújítás a 2011-ben a Hajógyári-szigeten történt halálesettel kapcsolatban. A vád szerint tizenkét évvel ezelőtt a Coronita Dokk nevű szórakozóhelyen a kidobóemberek egy vendéget összevertek, megalázták, majd kihúzták a Dunához, és bedobták a folyóba.

2016-ban mindkét biztonsági őrt felmentette a vád alól a Fővárosi Törvényszék.

A jogerős ítélet ellen a sértett édesanyja kezdeményezett perújítási eljárást, arra hivatkozva, hogy jogi képviselőjüknél önként jelentkezett egy tanú, aki olyan körülményekről tudna beszámolni, amely a terheltek bűnösségének megállapítását eredményezhetné.

A fellebviteli főügyészség kihallgatta a büntetés-végrehajtási intézetben büntetését töltő tanút, majd az ítélőtábla elrendelte a perújítást. A közleményük szerint azonban a tanú ellentmondásokba ütközött, amiket igyekezett elbagatellizálni, kitérő válaszokat adott, vagy arra hivatkozott, hogy már nem emlékszik pontosan minden részletre. Mivel a tanú vallomása nem volt hiteles, és bírói bizonyossággal nem támasztotta alá a vádlottak bűnösségét, a törvényszék elutasította a perújítást.

Most a másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla is egyetértett az elsőfokú bírósággal, így nem találta a tanút hitelesnek és a bizonyítékokat alkalmasnak arra, hogy megállapítsák a két biztonsági őr büntetőjogi felelősségét.

(Borítókép: Rendőrök tárgyalásra kísérik a két, biztonsági őrként dolgozó férfit a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületében, ahol döntöttek előzetes letartóztatásukról 2012. július 28-án. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)