Orbán Viktor már tűkön ül, nagyon várja a pápát

2023.02.28. 09:23
Ferenc pápa április 28-án érkezik meg Rómából Magyarországra, ahol három napig vendégeskedik. A katolikus egyházfő a tervek szerint már látogatásának első napján találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel. A magyar kormányfő kedden közösségi oldalán tette közzé a hírt.

A Vatikán tájékoztatása szerint Ferenc pápa a tervek szerint április 28-án Magyarországra érkezik, ahol három napot tölt. A Magyarországi Apostoli Nunciatúra és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hétfőn azt is közölte, hogy mi lesz a katolikus egyházfő hivatalos programja.

A Vatikán arról is beszámolt, hogy a pápa háromnapos útján többek között találkozik Orbán Viktorral és Novák Katalinnal, valamint az ukrajnai menekültekkel is.

A magyar miniszterelnök kedd reggel Facebook-oldalán megosztott egy korábbi fotót, amelyen kezet fog Ferenc pápával. A bejegyzéshez azt írta:

Idén áprilisban újra hazánkban üdvözölhetjük a Szentatyát!

A hivatalos program szerint a pápát április 28-án, pénteken délelőtt, kora délután fogadja majd Novák Katalin és Orbán Viktor. A Szentatya aznap a Karmelita kolostorban és a Szent István-bazilikában, szombaton az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban és a Papp László Budapest Sportarénában, az utolsó napon pedig a délelőtti, Kossuth Lajos téri szentmisét, homíliát követően a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán mond beszédet.

A katolikus egyházfő legutóbb 2021 szeptemberében, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongressszus alkalmából járt Magyarországon.

Orbán Viktor Egyiptomba utazott

Orbán Viktor kedden Egyiptomban tárgyal, ahová már hétfő este elutazott. A magyar kormányfő Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel egyeztet, majd együttműködési megállapodást írnak alá – közölte még hétfőn Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A program szerint a magyar kormányfőt fogadja Ahmed et-Tajjeb, az iszlám világban nagy tekintélynek örvendő kairói al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja, majd II. Tavadrosz kopt pápa is.

Orbán Viktor hivatalos látogatásával egyidejűleg magyar üzleti delegáció is érkezik Kairóba, a magyar cégvezetők egyiptomi partnereikkel üzleti fórumon vesznek részt.