Republikon Intézet: A Fidesz-szavazók negyede ért egyet az uniós szankciókkal

32BK7MH-highres
2023.02.28. 11:48
A politikai think tank szerint nem igaz, hogy a magyarok 97 százaléka ellenzi a szankciókat. Ugyanakkor az eredményekből az is látszik, hogy a szankciók támogatása a háború kitörése óta így is csökkent.

Új közvélemény-kutatással jelentkezett a Republikon Intézet. A politikai think tank azt vizsgálta a február 10. és 15. között ezerfős mintavétellel felvett reprezentatív kutatásban, hogy a magyar választók mit gondolnak az orosz–ukrán háború kapcsán az agresszorra kivetett uniós szankciókról.

Az eredmény szerint a megkérdezettek 46 százaléka támogatja, 32 százaléka ellenzi, míg 22 százaléka vagy nem tudja, vagy nem akarta elárulni, mit gondol a magyar kormány által is megszavazott, eddig 10 darab szankciós csomagról.

Azonban nem meglepő módon, ha hozzávesszük a megkérdezettek politikai hovatartozását, már teljesen eltérő eredményeket kapunk:

míg a hatpárti, egykori ellenzéki összefogás szavazóinak 68 százaléka, addig a Fidesz–KDNP-szimpatizánsoknak már csak a 23 százaléka támogatja a szankciókat.

Mint azt az Intézet a közvélemény-kutatás mellé csatolt elemzésében kifejti, ez abban a tekintetben nem meglepő, hogy a kormány már korán kialakította azt az álláspontját, hogy a szankciókat ellenzik – annak ellenére, hogy azt Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanácsban mindig megszavazta –, ugyanakkor nem minden fideszes ért egyet a kormány álláspontjával.

Mint fogalmaznak,

a Fidesz milliárdos szankcióellenes kampány dacára még saját szavazótábora is megosztott a kérdésben.

Emellett kiemelik, hogy a hatpárti ellenzéki táborban (Demokratikus Koalíció, Momentum Mozgalom, MSZP, Párbeszéd, LMP és a frissen Konzervatív névre váltó Jobbik) is vannak olyanok, akik nem osztják pártjaik nézetét: ezen csoport 7 százaléka a kormány álláspontjával egyetértve ellenzi a szankciókat.

Csökken a szankciók támogatása

A Republikon a kutatásában azt is megjegyzi, hogy a háború kitörése óta csökkent a szankciók támogatottsága, aminek kapcsán hozzáteszik, ez „az elmúlt év heves szankcióellenes kormányzati kommunikációját tekintve várható volt”, ugyanakkor az eredmények tükrében úgy látják, a gazdasági és energiaválság ellenére a magyarok többsége még mindig kiáll a szankciók mellett.

A szankciókról szóló nemzeti konzultáció eredményeit – ami kapcsán a kormány plakátkampányt indított, miszerint a konzultációt visszaküldő 1,3 millió ember 97 százaléka ellenzi a szankciókat – a think tank úgy értelmezi,

ez azt bizonyítja, hogy a Fidesz–KDNP-nek van egy 1,3 milliós, mélyen elkötelezett szavazótábora,

mivel a gyakran irányított kérdésfeltevéssel dolgozó nemzeti konzultáción eleve inkább a kormánypárti szavazók vesznek részt. A kutatás eredményét úgy összegzik, hamis az a kormányzati álláspont, hogy a magyarok 97 százaléka ellenezné a szankciókat.

A teljes kutatás az alábbi linken érhető el, míg az orosz–ukrán háborúról szóló percről percre tudósításainkat itt olvashatja.

(Borítókép: Orbán Viktor az Európai Tanács rendkívüli ülésére érkezik 2022. május 30-án. Fotó: Emmanuel Dunand / AFP)