Tehetetlenek a hatóságok a közösségimédia-oldalakkal szemben

D NOE20230209104
2023.03.01. 11:40
A gyermek veszélyes internetes tartalmaktól való megóvását tűzte ki zászlajára az NMHH. Alapproblémának azt látják, hogy a közösségimédia-vállalatok óriási hatást gyakorolnak a nyilvánosságra, és saját normáik szerint korlátozzák a szólás- és sajtószabadságot.

A gyermekek védelme a veszélyes internetes tartalmaktól és a közösségimédia-oldalak szabadságkorlátozó tevékenységével szembeni fellépés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2026-ig tartó legfontosabb stratégiai törekvése – mondta Koltay András, a hatóság elnöke a Magyar Nemzet szerdai számában megjelent interjúban.

Arra a kérdésre, hogy milyen eszközei vannak az NMHH-nak a gyermekvédelmi törvény betartatására, elmondta: csak a magyar joghatóság alatt álló televíziók és internetes platformok esetében járhatnak el közvetlenül. Az EU szabályai megengedik, hogy a magyar tartalomszolgáltatók könnyedén letelepedjenek más tagállamban, így annak a szabályai fognak vonatkozni rájuk. Úgy vélte, felmerül a gyanú, hogy egyes esetekben e lehetőség kihasználása visszaélésszerűen történik.

A közelmúltban nagy vihart kavart ügyet – amelyben egy pedagógiai asszisztens TikTok videójában közölte, hogy egy 15 éves fiúval tart fenn szexuális kapcsolatot – illetően Koltay András azt mondta: a közösségimédia-oldalak e pillanatban a hatóságok hatáskörein kívül vannak, amin az új uniós rendelet csak egyes kérdésekben fog változtatni.

Leszögezte: a konkrét ügyben nem véletlenül az a különböző fontos kormányzati szereplők reakciója, hogy jogszabály-módosítást kezdeményeznek.

A közösségimédia-oldalak jórészt maguk döntik el, milyen tartalom megengedett náluk, az más kérdés, hogy ha valami a magyar jogrendszerrel ellentétes, akkor a tartalmat feltöltő felhasználó felelősségre vonható

– tette hozzá.

A külföldről irányított közösségi platformokról Koltay András elmondta: az alapprobléma az, hogy ezek a vállalkozások óriási hatást gyakorolnak a nyilvánosságra, saját normáik szerint korlátozzák a szólás- és sajtószabadságot, miközben átláthatatlan a működésük, nem ismerjük a döntéseiket, a mögöttes indokaikat, és senkinek nincs is joga vitatni ezeket.

Ez akkor is problémás, ha az elfogultságra vonatkozó vélelmek utóbb alaptalannak bizonyulnak, mert ekkora magánhatalmat a közösség érdekében korlátozni szükséges – szögezte le.

Hozzátette, hogy az unió tett egy lépést tavaly efelé a digitális szolgáltatásokról szóló rendeletével, amelynek idén és jövőre lesznek először látható jelei.

Az új szabályozás az egyéni megszólaló védelmét igyekszik megteremteni, ami helyes irány, és ennek érvényesítésében az NMHH-nak is fontos szerepe lesz.

Megjegyezte: az EU nem foglalkozik egy másik súlyos problémával, azzal, hogy ezek a platformok személyre szabott tartalmat állítanak elő.

Azt állítják magukról, hogy nem médiaszerkesztők, de valójában ők döntik el, hogy valaki a nyilvánosságból mit lát és mit nem érzékel. Ez óriási hatalom. Emellett nem törődnek a nemzeti szinten felmerülő sajátos kérdésekkel, nem finanszírozzák a magyar nyelvű tartalomgyártást, nem törekednek a magyar emberek megfelelő információkkal ellátására, és nem hoznak létre értékes tartalmakat, műveket sem, nem járulnak hozzá a társadalmi, nemzeti kultúra épüléséhez, ahogyan a hagyományos médiától elvárjuk

– mondta az NMHH elnöke.

(Borítókép: Koltay András. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)