Márciustól már csak hétköznapokon munkaidőben lehet szülni a mosonmagyaróvári kórházban

2023.03.01. 16:05
Jelentős változásokról adott tájékoztatást szerdán a mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézet. Az intézményben 2023. március 1-jétől már csak hétköznapokon reggel 8 és délután 4 óra között lehet szülni. Az erről szóló tájékoztatást éppen aznap tették közzé, amikor életbe lépett.

Az új ellátási struktúra szerint csak hétfő reggel 8 órától péntek délután 4 óráig lehet szülni a mosonmagyaróvári Karolina kórházban – tájékoztatott Rumi Márk orvosigazgató a kórház honlapján. A mosonmagyaróvári Karolina Kórház-Rendelőintézet közleménye szerint az ebben az időintervallumban a Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályra, valamint a Csecsemő és Gyermekosztályra érkezőket folyamatosan, nappali és ügyeleti munkarend szerint fogadják, ebben az időszakban a szülések biztosítottak. 

A tájékoztatás szerint a hét minden napján 0–24 órában

biztosítják a sürgősségi (belgyógyászati, sebészeti, baleseti sebészeti) járóbeteg-, a belgyógyászati aktív és krónikus fekvőbeteg osztályos, valamint a mozgásszervi rehabilitációs ellátást.

Hozzátették, hogy hétfőtől péntekig munkaidőben a sebészeti, baleseti sebészeti, nőgyógyászati műtétekre előjegyzett betegeiket, valamint a sürgősséggel érkezőket osztályos és egynapos sebészet keretében is ellátják.

Kiemelték, a rendelőintézetben a szakrendelők működése továbbra is folyamatos. Minden egyéb szükséges szakmai hátteret a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház mint vármegyei irányító kórház biztosítja – tették hozzá.

Nem kapkodták el a bejelentést

A közel százezer lakost ellátó intézmény nem kapkodta el a bejelentést, az új ellátási struktúráról szóló tájékoztatást éppen március 1-jén reggel tették közzé, amikor az intézkedések életbe léptek. Azonban

március elsejétől nem csak a Karolina kórházban kell változásokra számítani: az egész vármegyében átálltak az új ügyeleti rendszerre,

amely szerint Budapest kivételével 174 járásban hétköznap 16 és 22 óra között, hétvégén 8 és 14 óra között elérhető az alapellátási ügyeleti szolgálat. Az ezt követő időszakban, tehát hétköznap 22 óra és másnap reggel 8 között, hétvégén pedig 14 óra és másnap reggel 8 között 81 településen 102 telephelyen lesznek jelen fizikálisan a mentőszolgálattal szerződő szakemberek, ezeket az egységeket a betegek személyesen is felkereshetik.

Az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron megyén kívül még két vármegyében élesedett: Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében március elsejétől a betegeknek már az 1830-as számot kell hívniuk abban az esetben, ha nincs vészhelyzet, de valamilyen egészségügyi ellátásra mégis szükség lenne, a háziorvos pedig már nem rendel.