Nem veszi fel az illetményét Novák Katalin férje

2023.03.03. 08:54
Novák Katalin köztársasági elnök férje, Veres István több mint egy hónapos kiképzést követően alezredesként tett katonai esküt. A tartalékos kiképzésről rövidfilm is készült a Sándor-palota megbízásából, a költségek azonban nem publikusak. Kiderült, hogy Veres István – aki a jegybank pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti – nem tart igényt illetményére, amit jótékony célra ajánl fel.

Az Index is beszámolt róla, hogy múlt hétvégén a köztársasági elnök férje, Veres István letette katonai esküjét Szentendrén. A Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján rajta kívül további 164 honvéd tette meg ugyanezt.

Novák Katalin akkor elmondta: bízik benne, hogy sokan fogják az önkéntes tartalékos szolgálatot választani a hagyományos hivatásuk mellett, hiszen ez is egy eszköz, lehetőség arra, hogy a bajban, ha fegyvert kell fogni, meg tudják ezt tenni, meg tudják védeni a családjukat, valamint a hazájukat.

Veres István öthetes kiképzés után alezredesként tette le önkéntes tartalékos esküjét. A kiképzésről film is készült, a Magyar Hang pedig azt szerette volna megtudni, hogy ki rendelte meg a felvételt, és mennyibe került az egész forgatás. A lap azt is megkérdezte az illetékesektől, hogy mennyi pénzt kap az államfő férje önkéntes műveleti tartalékosként.

A köztársasági elnöki hivatal válaszában közölte, hogy ők kérték a rövidfilm elkészítését, a költségekről azonban nem árultak el részleteket, nem hozták nyilvánosságra az összeget sem. Mint kiderült, 

Veres István végzettsége, szakmai tapasztalata, kora és a civil életben betöltött beosztása alapján lett alezredes.

Novák Katalin férje a Magyar Nemzeti Bank pénz- és devizapiaci igazgatóságát vezeti.

A hivatal szerint nincs összeférhetetlenség

Veres István alezredesként gyakorlatilag felesége parancsnoksága alá került. Ezzel vezetői pozíciója van a jegybanknál és a Magyar Honvédségnél is. A Magyar Hang azt írja, a Sándor-palota szerint nincs szó összeférhetetlenségről.

Veres István az alezredesi kinevezésért körülbelül nettó 200 ezer forintos rendelkezésre állási díjat kaphatna, továbbá a főtiszteknek aktív szolgálatuk alatt több mint nettó 460 ezer forint jár, de 

a köztársasági elnök férje nem veszi fel ezeket a pénzeket, hanem jótékony célra ajánlja fel.

A lap értesülései szerint az említett összegeket a Magyar Honvédség Szociálpolitikai Közalapítványa kapja meg.