Győrfi Pál: Jól működik az új ügyeleti rendszer

DSZZS20200506009
2023.03.03. 06:51 Módosítva: 2023.03.03. 08:35
Az első nap tapasztalatai alapján jól működik az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is – közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az ügyeleti alapellátást Hajdú-Bihar vármegye után 2023. március 1-től Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az új, egységes rendszer biztosítja a betegeknek.

Az első napon a két vármegye 21 telephelyén 16 óra és 22 óra között – vagyis a háziorvosi ügyeleti időszakban – 139 beteget láttak el, ami átlagosan helyenként és óránként 1 ellátást jelentett – közölte. Hozzátette: éjszaka (22 és 8 óra között) a sürgősségi ügyeletek 25 betegellátást végeztek, telephelyekre bontva átlagosan 2,77 eset volt a 10 óra alatt.

Győrfi Pál a részletes adatokat ismertetve arról is beszámolt, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében 51 ellátási esemény volt az első napon, ezek közül 7 beteget láttak el a 22 óra utáni időszakban. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 113 ellátási esemény volt – folytatta a szóvivő, megjegyezve: 16 és 22 óra között 95 beteget láttak el a vármegyében, 22 óra után pedig 18-at. A tájékoztatás szerint Hajdú-Bihar vármegyében 57 ellátási esemény volt, amelyek közül 10 beteg ellátása történt az éjszakai idősávban.

A közleményben a szóvivő kitért arra is, hogy a három vármegyében több mint 470 telefonhívás érkezett a 1830-as ügyeleti számra az elmúlt 24 órában.

Korábban az Országos Mentőszolgálat az Indexnek elárulta: jelenleg 40-50 szerződéskötés van folyamatban, de a többség a Magyar Orvosi Kamara elvárásainak megfelelően tartózkodik. Az ellátás mindezek ellenére biztonságosan működik.

Az ügyeleti rendszer működése

A Belügyminisztérium tavaly az év utolsó napján tette közzé a módosítást, amely új alapokra helyezi egyebek mellett a praxiskörzeteket, az állami mentőszolgálat szerepét és a szakápolási rendszert is. Emiatt a központi ügyelet megszervezéséért – Budapesten kívül – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) lesz a felelős. Ez alapján az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvétellel működő ügyeletet hétköznap 16.00–22.00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 08.00–14.00 óráig biztosítja.

Február 1-jén indult el az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer az egészségügyben, Hajdú-Bihar vármegyében. A változások értelmében a hónap elejétől Hajdú-Bihar vármegyében 16 és 22 óra között tizenegy telephelyen háziorvosi ügyeleti ellátást, 22 és reggel 8 óra között pedig sürgősségi ügyeletet nyújtanak.

A MOK ellenállása

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) február elején egyhangúlag megszavazta, hogy a hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Döntésüket azzal indokolták, hogy a magyar egészségügy helyzete tarthatatlanná vált. 

Korábban beszámoltunk arról is, hogy egyes hírek szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződést. A mentőszolgálat ezt az állítást nem erősítette meg.

EZT KÖVETŐEN ARRÓL TÁJÉKOZTATOTT A MOK, HOGY TÖBB ORVOS IS JELEZTE, PRESSZIÓ, FENYEGETÉS ÉRI ŐKET AZ ÜGYELETI ELLÁTÁSI SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSE MIATT. 

Ezzel összefüggésben azt üzenték kollégáiknak, hogy a MOK elnöksége etikai eljárást kezdeményez egy megyei háziorvosi kollegiális vezetővel szemben, aki néhány napja a háziorvosokkal folytatott megbeszélésen a saját kollégáit negatív értékítélettel minősítette, és valótlan állításokat tett az orvostársadalom összefogásával kapcsolatban.

A kormány válasza

Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szerint a MOK etikai eljárás alá vonta az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetőt, miután tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról kollégáinak. A kamara ezzel szemben etikai panaszról beszél, bejelentésüket azzal indokolják, hogy az érintett háziorvos félrevezető információkat közölt, és visszaélt hivatali pozíciójával.

A kormány a történtekre reagálva lefaragott a MOK hatásköréből, megszüntette a kötelező kamarai tagságot, de az etikai ügyek is átkerültek az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.

Egy korábbi cikkünkben kigyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az ügyeleti rendszer igénybevételével kapcsolatban, amelyet itt érhet el.

(Borítókép: Győrfi Pál  2020. május 6-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)