Eltörölné a tamponadót a menstruációs szegénység ellen küzdő Bakos Bernadett

D NOE20220704001
2023.03.03. 14:45
Az intimhigiéniai termékek általános forgalmi adójának eltörlését kezdeményezi országgyűlési határozati javaslatával Bakos Bernadett LMP-s képviselő – értesült az Index. A menstruációs szegénység visszaszorítását célzó indítvány szerint a kormánynak ingyenesen kellene intim higiéniai termékeket biztosítania a rászorulóknak.

Világszerte fiatal lányok és nők milliói hiányozhatnak az iskolából és később a munkából is, mert nem elérhetők számukra az alapvető női intim higiénéstermékek, vagyis a menstruációs szegénység az egész világon létező probléma, emiatt

17 országban eltörölték a tamponok és betétek jövedéki adóját.

Ausztriában 10 százalékra csökkentették ezen higiéniás termékek forgalmi adóját, Nagy-Britanniában 5 százalékra, de Skócia még tovább lépett az ügyben, ugyanis náluk már ingyenesen lehet hozzájutni.

Mint arról korábban írtunk, egy nő számára itthon nagyjából ezerötszáz forintba kerül havonta a menzeszhez köthető termékek beszerzése, és mint mindennek, ezek ára is folyamatosan emelkedik. Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt Lányból nővé programjának koordinátora szerint a több ezer iskoláslány mellett még lehet harmincezer otthontalan nő, akik kénytelenek havi ciklusukat rongyokkal vagy zoknival átvészelni.

Az ügyben most Bakos Bernadett LMP-s képviselő lépett nagyot, hiszen péntek délelőtt országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a parlamenthez. A képviselőnő indítványában azt szeretné, ha az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy

  1. törölje el az intimhigiéniai termékek (a hagyományos és mosható egészségügyi betétek, az inkontinenciabetétek, a menstruációs kelyhek, a tamponok, a menstruációs fehérneműk) általános forgalmi adóját;
  2. biztosítson ingyenesen intimhigiéniai termékeket a közoktatási intézményekben, orvosi rendelőkben, védőnői szolgálatoknál, családsegítő és hajléktalanokat ellátó intézményekben a rászorulók részére;
  3. biztosítson teljes körű felvilágosítást a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témákról a pubertáskorú fiatalok számára, védőnők, iskolai szociális munkások, családsegítő munkatársak, illetve a pedagógusok közreműködésével.

A határozati javaslat indoklása szerint az egész magyar társadalom szempontjából fontos, hogy a lányok és a nők szorongás nélkül, felszabadultan, akadályok nélkül élhessék meg nőiességüket, és tisztában legyenek a legalapvetőbb egészségügyi kihatásokkal is. Bakos Bernadett kiemelt célnak nevezte az intimhigiéniai termékek hiánya miatti iskolai, munkahelyi hiányzások csökkentését, valamint a testi fejlődésről, a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témákról való felvilágosítást. Mint kiemelte: a menstruációs szegénység nemcsak a fejlődő vagy szegény országokban, hanem a fejlett gazdaságokban is létező jelenség.

A képviselő végül emlékeztetett, hogy

az Európai Unió 2007 óta ad lehetőséget az úgynevezett tamponadó, azaz bizonyos női egészségügyi termékek áfájának csökkentésére.

A tagállamok fele élt is ezzel a lehetőséggel. A határozati javaslat ezt a gyakorlatot kívánja bevezetni Magyarországon is, hiszen nemcsak az EU-államok között, hanem az egész világon Magyarországon a legmagasabb az alapvető női higiéniai termékek áfája.

(Borítókép: Bakos Bernadett 2022. július 4-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)