Kiderült, hány határsértőt fogtak el eddig a magyar határon

2023.03.04. 21:03
Már több mint 17 ezer határsértőt fogtak el a magyar határon az idén, és 175 embercsempész ellen indult eljárás – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a közszolgálati televízió szombat esti műsorában.

Bakondi György közölte: „szóródik” a migrációs nyomás, jelentősen nőtt az illegális bevándorlás mértéke a török–bolgár határon és Horvátország felé is. Hozzátette, a balkáni útvonalon a törökországi helyzetet kell szemmel tartani, ugyanis bár Törökországnak intenzív a határőrizete a szír és az iráni határon, mégis – a hatóságok szerint – ötmillió illegális migráns tartózkodik az országban.

A főtanácsadó elmondta: a görög hatóságok prognózisa szerint a törökországi és szíriai földrengés után azok, akik kilátástalannak látják az ottani újrakezdésüket, nekiindulhatnak, hogy illegális úton bejussanak az Európai Unióba. A török hatóságok ezt egyelőre cáfolták – jegyezte meg.

Bakondi György kitért arra, emellett idén az enyhe időjárás miatt nem tapasztalható a korábbi években megfigyelt januári-februári csökkenés, és arra számítanak, hogy a tavaszi hónapokban gyorsan nőni fog az elfogott illegális migránsok száma.

Kiemelte: a Magyarország déli határán jelentkező migrációs nyomás miatt fontos, hogy megőrizzék a határkerítés épségét, biztosítsák a határvadász erők jelenlétét a térségben, és hatékony legyen a jogi határzár, ami lehetővé teszi az illegálisan érkezők visszairányítását.

Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy 2015 óta Magyarország 650 milliárd forintot fordított határőrizeti feladatokra.

Megjegyezte, hogy Magyarország az Európai Unió külső határát őrzi, az EU-ban élők biztonságát próbálja szavatolni, ennek ellenére több jogi eljárást is folytattak az ország ellen „politikai nyomásgyakorlási célból”.

Ha az EU vezetői nem csak a közelgő európai parlamenti választás miatt beszélnek a határőrizet fontosságáról, akkor a Magyarország elleni eljárásokat fel kellene függeszteni, és át kellene vállalni a határőrizet költségeinek egy részét – jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó.