A Külügyminisztérium elárulta, mennyi profitot hozott eddig a kormányzati teherszállító repülőgép

K EPA20210705154
2023.03.04. 16:19
Közérdekű adatigénylésre reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium elárulta, hogy mennyi bevételt és mennyi profitot hozott eddig a kormányzati teherszállító repülőgép, amely a járvány idején kulcsszerepet játszott az oltóanyagok behozatalában.

A tavalyi év végéig összesen 5,8 milliárd forint bevételt termelt a 2020-ban vásárolt kormányzati teherszállító repülőgép – közölte a Népszava közérdekű adatigénylésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Tájékoztatásukból kiderült: az üzemeltetés ez idő alatt 4,2 milliárd forintba került, így a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő és a Wizz Air által üzemeltetett gép 

összesen 1,6 milliárd forint nyereséget hozott.

A külügyi tárca a 2022 végéig lebonyolított repüléseinek célpontját is közölte a lap érdeklődésére. Eszerint 2021-ben a kormányzati repülőgép a vakcinákat és lélegeztetőgépeket szállító Kína mellett olyan országokba ment a legtöbbet, ahova mi vittünk életmentő eszközöket, ilyen Örményország, Irán vagy Tunézia.

Lecsengett a járvány, jött a B terv

2021 végén az oltóanyag-szállítás mértéke visszaesett, így jelentős szabad kapacitása lett a gépnek, aminek folytán kereskedelmi alapú üzemeltetésről szóló szerződést írtak alá a Wizz Airrel.

Ennek eredményeként 2022-ben a teherszállító többségében Szijjártó Péter desztinációival megegyező helyekre repült, járt például Hollandiában, Romániában, Katarban, Isztambulban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban.

(Borítókép: MTI / EPA / Fehim Demir)