Rezidensszövetség: Az érintett orvosok szabad döntése legyen mérvadó az ügyelet kérdésében

2023.03.04. 18:51
A Magyar Rezidens Szövetség szerint a kórházi rezidens orvosok esetében is csak önkéntes lehet a háziorvosi ügyeletekben való részvétel. Közleményükben hozzátették: a képzésüket töltő fiatal orvosok nagyobb kiszolgáltatottsága miatt a nyomásgyakorlás minden formájától tartózkodni kell.

A szervezet azt írta, a helyi ügyekben a legfontosabb, hogy az érintettek döntésével összhangban alakítsák ki a megoldásokat, így arról a helyi rezidenseknek kell nyilatkozniuk, hogy milyen szinten tudnak és akarnak részt venni a háziorvosi ügyeletekben.

A szövetség elnöksége felhívta a munkáltatók figyelmét arra, hogy bármilyen ügyeleti többletmunka csak akkor végezhető, 

ha az érintett rezidensek önkéntesen vállalják, és a munkáltató tiszteletben tartja az ügyeletekre és a munkavégzésre vonatkozó előírásokat.

A Magyar Rezidens Szövetség az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte: ha az érintett rezidens orvosok már teljesítették az ügyeleti munka feltételeként a jogszabályban előírt gyakorlatokat, a munkájukhoz megfelelő szakorvosi felügyelet és segítséget kapnak, legalább az előírtaknak megfelelő díjazásban részesülnek, és a terhelésük ezzel együtt sem lépi át a jogszabályokban megengedett heti, illetve havi maximális munkaidőt, akkor dolgozhatnak az ügyeleten.

A szövetség hozzátette: a betegek érdekében is elvárható, hogy 

a háziorvosi ügyeleteket elsősorban szakorvosok részvételével lássák el, ezért sürgetik a háziorvosi ügyeletek ellátásának mihamarabbi és mindenki számára megnyugtató, tartós megoldását.

Az Index is beszámolt róla, hogy március 1-jén Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is élesedett az új ügyeleti rendszer. Az Országos Mentőszolgálat ennek apropóján lapunknak elárulta: jelenleg 40-50 szerződéskötés van folyamatban, de a többség a Magyar Orvosi Kamara elvárásainak megfelelően tartózkodik. Az ellátás mindezek ellenére biztonságosan működik.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön közölte: az első nap tapasztalatai alapján jól működik az új ügyeleti rendszer Győr-Moson-Sopron vármegyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is.

Az ügyeleti rendszer működése

A Belügyminisztérium tavaly az év utolsó napján tette közzé a módosítást, amely új alapokra helyezi egyebek mellett a praxiskörzeteket, az állami mentőszolgálat szerepét és a szakápolási rendszert is. Emiatt a központi ügyelet megszervezéséért – Budapesten kívül – az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) lesz a felelős. Ez alapján az OMSZ a háziorvosi, házi gyermekorvosi részvétellel működő ügyeletet hétköznap 16.00–22.00 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 08.00–14.00 óráig biztosítja.

Február 1-jén indult el az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer az egészségügyben Hajdú-Bihar vármegyében. A változások értelmében a hónap elejétől Hajdú-Bihar vármegyében 16 és 22 óra között tizenegy telephelyen háziorvosi ügyeleti ellátást, 22 és reggel 8 óra között pedig sürgősségi ügyeletet nyújtanak.

A MOK ellenállása

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) február elején egyhangúlag megszavazta, hogy a hosszú távú célok elérése érdekében a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződést, helyezzék letétbe feladatellátási szerződésük felmondását, a kórházi orvosok pedig önkéntes többletmunkájuk felmondását helyezzék letétbe. Döntésüket azzal indokolták, hogy a magyar egészségügy helyzete tarthatatlanná vált.

Az Index megírta azt is, hogy egyes hírek szerint Győr-Moson-Sopron vármegyében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződést. A mentőszolgálat ezt az állítást nem erősítette meg.

EZT KÖVETŐEN ARRÓL TÁJÉKOZTATOTT A MOK, HOGY TÖBB ORVOS IS JELEZTE, PRESSZIÓ, FENYEGETÉS ÉRI ŐKET AZ ÜGYELETI ELLÁTÁSI SZERZŐDÉS MEGKÖTÉSE MIATT.

Ezzel összefüggésben azt üzenték kollégáiknak, hogy a MOK elnöksége etikai eljárást kezdeményez egy megyei háziorvosi kollegiális vezetővel szemben, aki néhány napja a háziorvosokkal folytatott megbeszélésen a saját kollégáit negatív értékítélettel minősítette, és valótlan állításokat tett az orvostársadalom összefogásával kapcsolatban.

A kormány gyorsan reagált: lefaragott a MOK hatásköréből, megszüntette a kötelező kamarai tagságot, de az etikai ügyek is átkerültek az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz.