A finn külügyi bizottság alelnöke szerint nincs miről tárgyalniuk a magyar küldöttséggel

GettyImages-543723066
2023.03.05. 13:51
Az országgyűlés még nem ratifikálta Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, ráadásul a döntést megelőzi egy magyar delegáció vitarendező látogatása is, amely a jövő héten lesz esedékes.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok kihelyezett frakcióülésén jelentette be, hogy vita alakult ki Svédország és Finnország NATO-tagságának ratifikációjáról, mert korábban a két ország politikusai többször is sértegették Magyarországot, ezért delegációt küldenek Helsinkibe és Stockholmba, hogy rendezzék a vitás kérdéseket.

A delegációt Hende Csaba volt honvédelmi miniszter vezeti, utazik Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, valamint két EP-képviselő is: Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő.

Nincs mit magyarázniuk?

Erkki Tuomioja, a finn külügyi bizottság alelnöke úgy látja, hogy nem a magyar parlament, hanem a Fidesz és Orbán Viktor delegációja érkezik hozzájuk.

A finn politikus szerint a látogatásnak magyar belpolitikai céljai vannak. A Demokraatti híroldalnak azt is elmondta, hogy

Finnországnak nincs miről tárgyalnia a küldöttséggel, és nincs mit magyaráznia

– vette észre a hvg.hu.

Magyarországon kívül már csak Törökország nem ratifikálta Finnország és Svédország NATO-tagságát. Erkki Tuomioja nem hiszi, hogy a két ország kölcsönösen koordinálná ennek menetét, de nem tartja lehetetlennek. A politikus azt sem gondolja, hogy Magyarország a delegáció látogatásakor megpróbálná befolyásolni az uniós források ügyét.

Matti Vanhanen, a finn parlament elnöke szerdán találkozik a magyar delegációval, és ő sem lát összefüggést „a NATO-folyamat és Magyarország uniós forrásainak befagyasztása között. Ezek teljesen eltérő szervezetek, az EU-ban a bizottság felügyeli a munkát”.

A kormány támogatja a csatlakozást, de…

Finnország és Svédország NATO-tagságáról szerdán vitázott a magyar parlament, a kormánypárti képviselők itt is hangsúlyozták, hogy támogatják a ratifikációt, de vannak kritikus észrevételeik.

Kövér László, az országgyűlés elnöke egy tegnap megjelent interjúban úgy fogalmazott, hogy „olyan politikusok kérik most a támogatást, akik úgy viselkedtek az elmúlt években Magyarországgal szemben, ami az ellenségünktől is durva lett volna. Világossá kell tenni, hogy kikérjük magunknak ezt az eljárást, nincs joguk beleszólni a magyar politikába”.

(Borítókép: Erkki Sakari Tuomioja. Fotó: Thierry Tronnel / Corbis / Getty Images)