Indiai nőket képeznek Magyarországra kamionsofőrnek

2023.03.06. 14:43
A dán Baton Transport leányvállalata, a Baton Transport Hungary már nőket is alkalmaz Indiában. A szállítmányozó cég most úgy döntött, képzést indít, hogy a friss alkalmazottak női teherautó-sofőrként dolgozhassanak Európában.

„Támogatni szeretnénk az indiai nőket” – mondta Claus Normann Hansen, a dán Baton Transport ügyvezető igazgatója egy múlt heti indiai sajtótájékoztatón, ahol a Kamionozás az egyenlőségért elnevezésű projekt részleteit ismertették a sajtóval.

A szállítmányozási vállalat első körben 25 indiai nőt keres, akik teherautó-vezetőként dolgoznának a cég magyarországi kirendeltségén. Amennyiben a projekt sikeres lesz, a szállítmányozó a következő öt évben akár 800 nőt is felvehet – írja a trans.info nevű szaklap.

A The Times of India című lap szerint az állás betöltéséhez az alábbi feltételeknek kell megfelelnie a jelentkezőnek:

  1. általános iskolai végzettség,
  2. jó angolnyelv-tudás.

Csábító fizetést ajánlanak

Mivel Indiában alig van női teherautó-vezető, teherautó-vezetői engedélyre nincs szükség – a képzést Indiában fogják biztosítani. A kísérleti projekt hat hónapig tartana, a jelentkezőknek pedig kétéves szerződést ajánlanak a későbbi hosszabbítás lehetőségével.

A sajtótájékoztatón 160 ezer indiai rúpiának, azaz mintegy 1800 eurónak (aktuális árfolyamon számítva 681 ezer forintnak) megfelelő fizetést jelentettek be, hangsúlyozva, hogy egy magyar kamionsofőr ugyanezért a munkáért ugyanezt az összeget kapja.

Ahhoz, hogy a fenti díjazást megkapják, a sikeres pályázóknak heti öt napot és napi 15 órát kell dolgozniuk, amelyből 2×4,5 órát tölthetnek a volán mögött.

Az indiai nők kezdetben nem vihetik magukkal a családjukat Magyarországra, de amint megkapják a tartózkodási engedélyt, már ők is beléphetnek az ország területére.

„Azért választottuk a magyar ágat ebben a projektben, mert a Bányai & Partners Consulting segítségével már kerestek teherautó-sofőröket Indiában” – mondta Hansen a trans.info-nak.  • Hírek
  • Megtakarítás