Egyre kevesebbet és egyre rosszabbul alszunk

2023.03.06. 07:36
A Magyar Alvás Szövetség friss kutatásából kiderült, a 2020-ban berobbant koronavírus-járvány óta megváltozott az emberek alvásminősége. Kevesebbet és rosszabbul alszunk, mint korábban.

Alvatlanság kora – így jellemzik az alváskutatók a Covid-járvány utáni éveket.

Ennek fejében a World Sleep Society nemzetközi alvásszervezet számos olyan eseményt szervez, amelyek az alvás fontosságáról, az alvászavarok megelőzéséről szólnak – közölte az Országos Sajtószolgálat az MTI-vel.

A SZERVEZET CÉLJA, HOGY FELHÍVJA A KORMÁNYOK, SZERVEZETEK, INTÉZMÉNYEK ÉS AZ EMBEREK FIGYELMÉT AZ ALVÁS ÉLETTANI SZEMPONTBÓL KIEMELKEDŐ FONTOSSÁGÁRA, AZ ALVÁSZAVAROK MEGELŐZÉSÉRE ÉS KEZELÉSÉRE.

A World Sleep Day nemzetközi eseményét minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken szervezik meg, az idei rendezvénysorozatot március 17-én tartják az alvás világnapja alkalmából több mint 70 országban. A szervezet idei jelszava: alvással az egészségért. 

Magyarországon a Magyar Alvás Szövetség szervezésében nemzetközi tudományos tanácskozást tartanak a Magyar Tudományos Akadémián, koordinálva és támogatva mindazok tevékenységét, akik szeretnének és tudnak is ebben közreműködni.

A konferencián előadások hangzanak el a legújabb, alvással kapcsolatos témákról, kiemelt figyelmet szánnak az alvási gondok kezelésének, a megfelelő, alvást segítő minőségi lehetőségek megismertetésének.

Ezenkívül közzéteszik a 2023. évi magyarországi alvás jelentést, bemutatják a Sleepfriendly Program díjazottjait, valamint bejelentik, hogy elindítják a Health System Hungary programot, amelynek része a foglalkozás-egészségügyi alvás.