Még nagyobb tarifaemelésért lobbiznak a taxisok

IMGL9970
2023.03.06. 19:56
A taxisok képviselői elégedetlenek a budapesti tarifákra vonatkozó hétfői emeléssel, és még magasabb árakat szeretnének. Hétfőn majdnem másfél órán át egyeztettek Karácsony Gergely főpolgármesterrel, de a fővárosi önkormányzat nem tágít, nem járul hozzá a további dráguláshoz.

Ahogy arról az Index is beszámolt, március 6-ától tíz százalékkal nőttek a budapesti taxis tarifák. Erről még január 25-én döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az alapdíj a korábbi 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440 forintra, a percdíj pedig 100-ról 110 forintra nőtt.

A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisoknak érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának – 2022. december eleji – eltörlése.

A taxis érdekképviseletek elégedetlenek ezzel a módosítással, ezért ismét egyeztettek a főváros vezetésével. 

A taxisok képviselői nyolcvan percen át tárgyaltak Karácsony Gergellyel, de nem született egyezség a felek között.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azt mondta: a fővárosi önkormányzat nem járult hozzá a tarifák még nagyobb megemeléséhez.

Volt egy 10 százalékos emelés, ez azt jelenti, hogy egy éven belül 47 százalékkal emelkedtek a kilométerdíjak és a percdíjak, az alapdíj pedig 57 százalékkal. Mi további emelést akkor látunk indokoltnak, ha az a bizonyos fogyasztói kosár, amiről döntött a Fővárosi Közgyűlés, 20 százalékkal vagy annál magasabb mértékben emelkedik

– idézi az InfoRádió Kiss Ambrust.

A főpolgármester-helyettes hozzátette: az érdekképviseletek nem bizonyultak megértőnek ezzel az érveléssel szemben, és előbbiek kitartanak a követeléseik mellett, azt követelik, hogy még emelkedjen a tarifa a fővárosban.

Kiss Ambrus arról is beszélt, hogy a fővárosi vezetés nem tartotta indokoltnak korábban sem azt, hogy a rövid távú személyszállítás jobban dráguljon, mint a hosszabb távú, pedig erről szólt a taxisok javaslata.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)