„Csak veszítenének a pedagógusok, ha megszüntetnék a közalkalmazotti jogviszonyukat”

GettyImages-1230531368
2023.03.06. 15:16
A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke reagált a kormány azon tervére, amellyel a köznevelési törvény módosításával megszüntetné a tanárok közalkalmazotti jogviszonyát, és elvenné a tantestületek jogainak egy részét is.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke elmondta: azzal, hogy a kormány megvalósítja a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyának megszüntetését, a tanárok nagyon sokat veszítenek, hiszen így megszűnik a felmentési időre vonatkozó, közalkalmazotti törvényben nyújtott kedvezmény – közölte az Infostart az alelnök InfoRádiónak adott nyilatkozatát.

Hozzátette, a módosítás által akár

Heti 48 órás, napi tizenkét órás munkaidő rendelhető el a pedagógusoknak.

A PSZ alelnöke kijelentette: a pedagógusok úgy érzik, mintha a kormány most állna bosszút a tiltakozó akciókért – vélekedett Totyik Tamás.

„Hasonló folyamat történik, mint az orvosoknál, amikor tavalyelőtt decemberben, a járvány kellős közepén béremelést adott nekik a kormány az uniós forrásokból, és a státuszukat is rendezték. Tulajdonképpen a kormány ezzel teljesen kiürítette a közalkalmazotti törvényt, és új jogállást hozott létre az oktatásban dolgozóknak” – mondta az alelnök.

A Pedagógusok Szakszervezete már megkapta a jogszabálytervezetet, ami Totyik szerint előrelépést jelent, és azt mutatja, hogy a kormány hosszabb egyeztetési folyamatra készül.

Totyik Tamás megjegyezte: az Európai Bizottság is tudtára adta a kormánynak, hogy ha ez a folyamat nem történik meg az érdekvédelmi szervezetekkel, akkor nem fogja megkapni az uniós forrásokat.

A Belügyminisztérium múlt héten csütörtökön jelentette be a pedagógusok további béremeléséről szóló jogszabálytervezeteket. Totyik Tamás úgy véli, a javaslat komoly előrelépés, viszont a pedagógustársadalom elvesztheti a stabilitását. Korábban ugyanis kiszámítható volt az életpályájuk, és tudták, mennyi idő után mekkora jövedelem illeti meg őket, azonban a költségvetési törvény módosításával ez már nem így lesz.

(Borítókép: Annette Riedl / picture alliance / Getty Images)