Újabb fővárosi iskolák és óvodák kerülhetnek egyházi tulajdonba

2023.03.07. 06:02
Az egyházak február végéig jelezhették azt, hogy mely önkormányzati tulajdonban lévő, de egyházi fenntartású intézmények tulajdonjogára tartanak igényt. Újbudán 9 milliárd, míg a XVIII. kerületben több száz millió forint értékben kerülhetnek ingatlanok az egyházakhoz. A XI. kerületi önkormányzat szerint arrogánsan, diktatórikus módon veszik el az érintett intézményeket.

Az országgyűlés az előző év végén döntött úgy, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő, de egyházi fenntartású intézmények tulajdonjogát ellentételezés nélkül megkaphatják az egyházak, ha kérik ezt. Az egyházaknak február 28-ig volt lehetőségük arra, hogy bejelentsék az igényeiket.

A XI. kerületben négy intézmény kerülhet egyházi tulajdonba. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint náluk

az érintett ingatlanok értéke megközelíti a 9 milliárd forintot.

Közleményükben úgy fogalmaztak, az új szabályozás csak arrogánsan, diktatórikus módon elvesz. Hozzátették: további egyeztetésekre lesz szükség, megvizsgálják, mit tudnak tenni ebben a helyzetben.

Az egyeztetés hiányát kifogásolják

A XI. kerületi önkormányzat jelezte: ezek az intézmények korábban soha nem voltak egyházi tulajdonban, hanem az állam vagy az önkormányzat birtokolta azokat. Szerintük az újbudai önkormányzat mindig a kiegyensúlyozott viszony megtartását szorgalmazta. Mint fogalmaztak, az önkormányzat többször díjmentesen biztosított telket vagy különböző helyiségeket az egyházaknak, ráadásul hosszú távú használatra. Hozzátették: „a jelenlegi törvényi szabályozás megfosztja az önkormányzatokat a döntés lehetőségétől, és semmiben nem egyeztet.”

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint aggasztó, ami történik. Gémesi György azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy nem szerencsés az, hogy a kormány bármiféle konzultáció nélkül, „egyik napról a másikra” önkormányzati tulajdont szerez meg. Hozzátette: „Felmerül ilyenkor a kérdés, hogy akkor mi lesz a következő.”

Egyszerűbbé válnak a fejlesztések és a felújítások

A hírműsorból kiderült, hogy a XVIII. kerületi Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium is kezdeményezte az épület tulajdonjogának átadását. Ide 120 sajátos nevelési igényű diák jár. Az épület az önkormányzaté, az intézmény fenntartója pedig a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség. Ugyanebben a kerületben egy másik iskolára a református egyház tart igényt. Az RTL megkeresésére azt válaszolták, hogy a tulajdonosváltással az épület fejlesztési munkálatai sokkal egyszerűbbé, gyorsabbá válnak a jövőben.

Az egyik óvoda tulajdonjogát pedig a katolikus egyház szeretné megkapni, az egyik telephely már az övék. A másik a helyi önkormányzaté. A XVIII. kerület polgármestere, Szaniszló Sándor tájékoztatása szerint hosszú ideje nem tudtak előteremteni forrást a felújításra. Ő azt az információt kapta, hogy ha az egyház válik a tulajdonossá, meglesz a fedezet is.

A XVIII. KERÜLET TÖBB SZÁZ MILLIÓ FORINTNYI VAGYONT ADHAT ÁT KÜLÖNBÖZŐ EGYHÁZAKNAK.

 A polgármester szerint ez azonban mégsem tekinthető igazi vagyonveszteségnek.

Van olyan kerületi iskola, amely még 83 évig lesz az egyház birtokában, akkor is, ha esetleg a tulajdonjog az önkormányzatnál marad. Ez csak kvázi vagyonvesztés lenne, hiszen a gyakorlatban minket ez semmilyen formában nem érint

– fogalmazott Szaniszló Sándor.