Megfigyeltetné a tanárokat a Belügyminisztérium, a PSZ szerint ez alkotmányos jogot sért

MG 9191
2023.03.07. 06:01
A Belügyminisztérium nemrég társadalmi egyeztetésre bocsátotta azt a jogszabálytervezetet, amely lehetővé tenné a tanárok tevékenységének megfigyelését technikai eszközök segítségével, sőt a számítógépükön található adatokhoz is hozzáférhetne a munkáltató. A Pedagógusok Szakszervezete szerint az elektronikus megfigyelés alkotmányos jogokat sért.

A pedagógusok munkája nem ér véget az iskolában, otthon még rengeteg adminisztratív munka vár rájuk. Egy új jogszabálytervezet szerint technikai eszközökkel lehetne ellenőrizni, hogy éppen mivel foglalkoznak a tanárok, a magánéletüket azonban tiszteletben tartanák.

A köznevelési státusztörvény szövege szerint „a technikai eszköz alkalmazásának megkezdése előtt írásban tájékoztatja a munkavállalót a fenntartó, aki a számítástechnikai eszközön tárolt, a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal összefüggő adatokba tekinthet be”.

Az RTL Híradó megszólaltatta a törvénytervezettel kapcsolatban Totyik Tamást, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökét, aki szerint 

az elektronikus megfigyelés alkotmányos jogot sért.

Úgy fogalmazott: ez a kezdeményezés a polgári engedetlenséget alkalmazó tanárok tiltakozására adott válasz.

Totyik Tamás azt mondta, ennek a jogszabálytervezetnek az ötlete azért születhetett meg a kormányzat részéről, hogy retorziót tudjon alkalmazni a tanárokkal szemben, ha úgy döntenek, hogy csoportos tiltakozásba kezdenek.

Ismét találkozott a köznevelési államtitkár a pedagógusszervezetekkel

Az Index is beszámolt róla, hogy hétfőn a pedagógusok érdekvédelmi szervezetei Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral egyeztettek a köznevelést és a pedagógusokat érintő törvénytervezetekről. A találkozón a költségvetési törvény módosítására vonatkozó javaslatról, valamint a pedagógusok foglalkoztatására vonatkozó új jogállási törvény első részéről tárgyaltak a felek. Kiderült, hogy március 9-én tanácskozik a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal, március 13-án pedig újabb érdekképviseleti egyeztetést tartanak.

DK: a terror és a félelem levegőjét teremtik meg

A Demokratikus Koalíció szerint Pintér Sándor rendőrségi módszereket vezetne be az iskolákban. Barkóczi Balázs országgyűlési képviselő azt nyilatkozta az RTL hírműsorában, hogy a terror és a félelem levegőjét teremtik meg az iskolában a megfigyelésekkel. Hozzátette: önálló oktatási minisztériumra lenne szükség, mert szerinte problémás, hogy egy rendőrtábornok irányítja az oktatást.

Nahalka István oktatáskutató a törvényjavaslattal kapcsolatban azt mondta: a fenntartó által kinevezett intézményvezetők sok területen kapnak többletjogokat.

Az igazgatók fogják minden évben az összes pedagógust értékelni, és szabják meg majd, hogy milyen legyen a fizetése. A legutóbbi tervek arról szóltak, hogy ez csak pozitív vonatkozású lehet

– nyilatkozta az RTL Híradónak Nahalka István.

A riportban emlékeztettek, hogy fegyelmi eljárást követően 20 százalékos fizetésmegvonással sújtható egy tanár, legfeljebb hat hónapra. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ezt is direkt a tiltakozó pedagógusokra szabták.

(Borítókép: Totyik Tamás. Fotó: Szollár Zsófi / Index)