Hosszú évekre elítélhetik a zalaegerszegi bombafenyegetőt

2023.03.08. 14:18
A tankerület, az iskolák vezetősége és a rendőrség szerdán egyeztethet a zalaegerszegi iskolákat érő bombafenyegetések ügyében. Az ügyvéd szerint legalább három év szabadságvesztés szabható ki az elkövetőre, de mivel többször előforduló esetről van szó, ennél komolyabb büntetés sem zárható ki.

Az Index is beszámolt róla, hogy az elmúlt egy hónapban háromszor volt bombariadó több zalaegerszegi iskolában. Először február 7-én, majd február 27-én, legutóbb pedig március 3-án történt ilyen. A zalaegerszegi oktatási intézmények e-mailben kaptak értesítést arról, hogy bomba van az épületben. A Zalaegerszegi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya közveszéllyel fenyegetés gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A magát Robby Gomeznek nevező ismeretlen bejelentő többek közt azt írta a fenyegető üzenetekben, hogy „fel fogjuk robbantani az iskolát, ezernyi magyar gyerek vére fog a levegőbe repülni”. Az ATV Híradó értesülései szerint a tankerület, az iskolák vezetősége és a rendőrség szerdán egyeztet a történtekről.

A diákokat és szüleiket egyaránt aggodalommal tölti el, hogy egy hónapon belül három bombafenyegetés is megtörténhetett.

Egy zalaegerszegi édesapa azt nyilatkozta a hírműsor riporterének, hogy sokakban félelmet kelt a mostani helyzet, szerinte ilyen körülmények között nem lehet a tanulásra koncentrálni. Azt mondta, nagyon zavarják az esetek, mert a fia érettségi előtt áll, és nem készülhet nyugodtan a vizsgákra.

A fia elmondta, hogy az egyik bombariadó után arra kérte őket az igazgató, hogy ne essenek pánikba, majd a közeli parkba irányították őket, onnan pedig az iskola melletti zsinagógába mentek.

Volt, aki megijedt, de mindenki egész jól kezelte, nem vettük igazán komolyan, de megfontoltuk, hogy akár ez lehet egy valódi támadás is, úgyhogy kiürítették az iskolát, és megtörtént minden, aminek kell egy ilyen esetben

– mondta egy másik diák.

Rinfel János ügyvéd azt mondta az ATV Híradónak, hogy a tettes legalább három évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. Hozzátette viszont azt is, hogy 

mivel visszatérő fenyegetésekről van szó, így az alapesetben járó három év többszöröse is lehet a büntetés.

Az ügyvéd tájékoztatása szerint a már több mint tíz éve hatályban levő, súlyosabb büntetési tételek ellenére az ilyen jellegű cselekmények száma nem csökkent Magyarországon.