Három városban is nőtt a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

2023.03.08. 13:57 Módosítva: 2023.03.08. 13:57
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint továbbra is stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, a városok többségét stagnáló tendencia jellemzi.

A szennyvíz SARS-CoV-2-örökítőanyag-koncentrációja országos átlagban stagnálást mutat – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán a honlapján.

Mint írták, a vizsgált városok zömét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés figyelhető meg Egerben, Székesfehérváron és Szekszárdon, míg enyhe csökkenés egyedül Kecskeméten tapasztalható.

Közölték azt is, hogy a SARS-CoV-2-örökítőanyag-koncentrációja Kecskemét esetében a mérsékelt, míg a többi vizsgált városban az emelkedett tartományba esik.

2023 covid 09
Fotó: Nemzeti Népegészségügyi Központ

Az NNK legutóbb múlt héten közölt adatokat, akkor az országos átlagot tekintve enyhén emelkedett a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, enyhe emelkedést Budapest három szennyvíztisztítójának ellátási területén, valamint Nyíregyházán, Salgótarjánban, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen tapasztaltak.

A Koronavírus Sajtóközpont összesített adatai alapján az előző héten 878 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, meghalt 11, többségében idős beteg. Jelenleg 395 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.